HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση στη βουλή για τα κενά στην εκπαίδευση

Παρέμβαση στη βουλή για τα κενά στην εκπαίδευση

Με πρωτοβουλία Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις σημαντικές ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία αναφέρεται ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τα σχολεία της χώρας μας (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), αντιμετωπίζουν πάλι ένα σοβαρότατο πρόβλημα: πάνω από 20.000 υπολογίζονται τα κενά που πρέπει να καλυφθούν φέτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περισσότερα κενά είναι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με περίπου 14.000 θέσεις ακάλυπτες πανελλαδικά, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα κενά υπολογίζονται ότι είναι γύρω στις 6.000-7.000.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Ηράκλειο, τεράστια είναι τα κενά που φαίνεται να υπάρχουν στα σχολεία του νομού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου περίπου 1000 είναι τα κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής (ανάγκες των ειδικών σχολείων, για τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη). Επίσης, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του ν. Ηρακλείου τα κενά σε εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων εκτιμώνται σε περίπου 400.

Έντονη είναι η ανησυχία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για την κάλυψη των σημαντικών αυτών κενών στα σχολεία του Ηρακλείου. Οι δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις και προβλήματα είναι, κάθε άλλο, παρά καθησυχαστικές. Κι αυτό γιατί αφενός δείχνουν άγνοια των σημαντικών κενών που έχουν καταγραφεί στα σχολεία μέχρι σήμερα και αφετέρου διότι η περσινή εμπειρία, με την ολιγωρία και την ανικανότητα του Υπουργείου, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Να θυμίσουμε ότι την περσινή σχολική χρονιά, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού για κάλυψη των κενών, στα σχολεία του Ηρακλείου υπήρξαν κενά σε εκπαιδευτικούς που δεν καλύφθηκαν μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αποτέλεσμα της ολιγωρίας του Υπουργείου να επιλύσει το πρόβλημα των μεγάλων κενών σε εκπαιδευτικούς έγκαιρα και αποτελεσματικά, είναι ότι το Σεπτέμβριο, σε λίγες μόλις μέρες, ορισμένα σχολεία ενδέχεται να μη μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου, ενώ πολλά σχολεία θα υπολειτουργήσουν.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί άλλο να εθελοτυφλεί μπροστά στα κρίσιμα προβλήματα που συσσωρεύονται στα σχολεία. Η παροχή παιδείας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και όλα αυτά τα προβλήματα κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ισότητα στην εκπαίδευση και την ισότιμη συμμετοχή όλων στη μάθηση και τη διεκδίκηση της αριστείας. Παράλληλα, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στους γονείς, ιδίως δε σε αυτούς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Η προβληματική αυτή κατάσταση χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλα τα σχολεία. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να ολιγωρεί, χωρίς να ενεργεί τα δέοντα για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που η αβλεψία της έχει δημιουργήσει με αποτέλεσμα το πρωτοφανές αυτό αδιέξοδο. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επέλεξε να προτάξει τους διορισμούς άλλων κατηγοριών προσώπων, και όχι εκπαιδευτικών, εξαντλώντας τις σχετικές πιστώσεις με στόχο την εξυπηρέτηση της μικροκομματικής της πολιτικής. Έτσι, επικαλείται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που όμως δεν δίνουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ασθμαίνοντας να δώσει ακόμα μια πρόχειρη λύση στο «παρά πέντε» της έναρξης του σχολικού έτους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να έχει στον πυρήνα του μια βασική αρχή: ισότητα ευκαιριών. Η δημόσια Παιδεία πρέπει να είναι ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Οι βασικές έννοιες που βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της ΝΔ και κάθε σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής είναι: Ευκαιρίες, προσπάθεια, Αριστεία. Ειδικότερα, η Αριστεία είναι στάση ζωής, που ενεργοποιεί τις αρετές που υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο με σκοπό τη συνεχή πρόοδό του. Άριστος δεν είναι μόνο ο καλύτερος μαθητής. Άριστος είναι κάθε νέος που προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς, που προσπαθεί να μαθαίνει διαρκώς».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την άμεση επίλυση του προβλήματος της σημαντικής έλλειψης εκπαιδευτικών στα σχολεία και ειδικότερα σε αυτά του Ηρακλείου;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να λάβετε το ταχύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ήδη καταγραφεί για τη φετινή χρονιά;

3. Ποιες οι ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τεράστιων ελλείψεων εκπαιδευτικών;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση