HomeHL-GreeceΑπούσα η Ελλάδα από τη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό στο Παρίσι

Απούσα η Ελλάδα από τη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό στο Παρίσι

Στο Παρίσι για το μεταναστευτικό Μέρκελ, Τζεντιλόνι και Ραχόι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απουσιάζει η Ελλάδα από τη σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής για τη μεταναστευτική κρίση, που διοργανώνεται στο Παρίσι μεταξύ ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών μετά από σχετική πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στην γαλλική πρωτεύουσα έχουν προσκληθεί οι Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιταλίας Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι. Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει απευθύνει πρόσκληση και τους ομολόγους του από τον Νίγηρα, το Τσαντ αλλά και τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σαράζ.

Οι αφρικανικές αυτές χώρες παραμένουν, παρά τις προσπάθειες, οι βασικές χώρες τράνσιτ για την Ευρώπη. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP), οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση και τεχνογνωσία ανάπτυξης στους εταίρους τους από την Αφρική, με στόχο να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές και τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 125.000 μετανάστες έχουν περάσει φέτος τη Μεσόγειο με πλοίο για να φτάσουν στην Ιταλία και στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 2.400 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού. Η Γαλλία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ζητά αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και περιπολίες των υδάτων ανοιχτά της Λιβύης. «Ο πόλεμος κατά της παράνομης μετανάστευσης γίνεται σε δύο μέτωπα: Αυτά της ανάπτυξης και της ασφάλειας» δήλωσε το πρακτορείο πηγή της γαλλικής προεδρίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τον Ιούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε -χωρίς να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του- τη δημιουργία hotspots στην Αφρική από όπου οι εκδιωκόμενοι από πολέμους πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν επίσημο αίτημα για να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, στην συνάντηση πιθανώς να έρθουν στο φως και πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους οι αφίξεις από τη Λιβύη έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με πέρσι, με τους ειδικούς να μην είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να γνωρίζουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση