HomeHL-EconomyΑναζητούνται «λευκοί ιππότες» για κόκκινες επιχειρήσεις

Αναζητούνται «λευκοί ιππότες» για κόκκινες επιχειρήσεις

Εταιρίες αλλάζουν χέρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας φέρνει το κυνήγι της απομείωσης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη αλλάξει χέρια, άλλες αναμένεται να αλλάξουν, ενώ όποιες δεν είναι εφικτό να καταστούν βιώσιμες θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Για τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα αφού δεν είναι εύκολο να βρεθούν επενδυτές ή νέα κεφάλαια που θα τις κρατήσουν στη ζωή.

Οι αλλαγές του επιχειρηματικού χάρτη έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά καθώς σε μια σειρά κλάδους πραγματοποιήθηκαν 38 εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ όπως έχει καταγράψει έρευνα της PwC. Το σήμα έδωσαν οι τράπεζες με τις πωλήσεις των μη χρηματοπιστωτικών κομματιών τους που συνεχίζονται.

Από την αρχή της χρονιάς μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί εξαγορές περίπου 2 δισ., ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το αγκάθι των περίπου 64 δισ. των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, εκ των οποίων τα 14,5 δισ. χρωστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις ενώ ορισμένες από αυτές βρίσκονται στο μικροσκόπιο ελλήνων και ξένων επενδυτών. Μάλιστα, για αυτές τα επιτελεία των τραπεζών αναζητούν λύσεις ακόμα και για απευθείας επενδυτές καθώς κάποιες εμφανίζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον – στον κλάδο του τουρισμού και των ακινήτων, στην υγεία, στη βιομηχανία τροφίμων και στον κλάδο της τεχνολογίας.

Δίνουν το σήμα

Ανάμεσα στις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή της χρονιάς περιλαμβάνονται αυτές της Νίκας από την Chipita στον κλάδο των τροφίμων, της Apivita από την Puig στα καλλυντικά, της Taxibeat από την Daimler, της Quality Brands στα τρόφιμα στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας απέκτησε συμμετοχή η Granarolo, της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από την Exin, του Νοσοκομείου Metropolitan από την CVC Capital, αλλά και η συμμετοχή Φάις στο μετοχικό κεφάλαιο της Καλογήρου.

Άλλες εξαγορές

Επίσης άλλες εξαγορές ήταν της Avis η οποία πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στο επιχειρηματικό σχήμα της Virtus South European Fund, η απόκτηση από τη θυγατρική της Grivalia Properties, Grivalia Hospitality, από κοινού με την Μακεδονικά Ξενοδοχεία ΑΕ του ακινήτου Ολυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη που ανήκε στην Eurobank και η προ ημερών υπογραφή προσυμφώνου της ίδιας εταιρείας (Grivalia Hospitality) για την απόκτηση του 80% της Ναυσικά ΑΕ, η οποία έχει μέσω της Εθνικής Τράπεζας τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας που ανήκει στην ΕΤΑΔ.

Από την άλλη, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά ενεργειών για να αλλάξουν χέρια και άλλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση του ξενοδοχείου King George, η αναζήτηση επενδυτή για τη Cyta Hellas στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, του Euromedica και του Ερρίκος Ντυνάν στον κλάδο της υγείας και η μεγάλη αναδιάρθρωση του Νηρέα και της Σελόντα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία συμφώνα με πληροφορίες έχει συγκεντρώσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον με άνω των 30 να έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους, ανάμεσα τους τα επενδυτικά funds της Oaktree, της Amerra Capital Management, της Bain Capital, της BC Partners, της Invesco WL Ross & Co.

Τα ξένα funds

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν «επιχειρηματικά διαμάντια» τα οποία λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε δυσχερή θέση. Σε αυτά στοχεύουν σήμερα αρκετά ξένα επενδυτικά funds. Επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού και των ακινήτων, της φαρμακοβιομηχανίας, της βιομηχανίας τροφίμων και του αγροτοεφοδιαστικού τομέα, των ιχθυοκαλλιεργειών, της υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σε πολλές εκ των περιπτώσεων το μοντέλο που επιλέγεται είναι αυτό της εισόδου «λευκού ιππότη» στο μετοχικό κεφάλαιο καθώς θεωρείται η πιο συμφέρουσα επιλογή τόσο για τις διοικήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων όσο και για τους πιστωτές – τράπεζες όπου εμπλέκονται. «Η αγορά κρύβει ευκαιρίες, όμως αυτές είναι συγκεκριμένες. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα να επιβιώσουν και την επομένη μέρα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια επιχείρηση. Η εξωστρέφεια αποτελεί πλεονέκτημα, η καινοτομία το ίδιο και αυτό μπορεί κανείς να το συναντήσει σε επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, φαρμάκων αλλά και της τεχνολογίας, ακόμα και σε μικρομεσαίες εταιρείες των κλάδων αυτών. Στους κλάδους του τουρισμού ή της υγείας υπάρχουσες επιχειρήσεις μπορούν να φέρουν κέρδη εφόσον βρουν κεφάλαια για να αναπτυχθούν», εξηγεί επιχειρηματίας από το κλάδο του λιανεμπορίου.

«Στο λιανικό εμπόριο τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς αν ο επενδυτής δεν εξασφαλίζει με την αγορά του μεγάλο κομμάτι του τζίρου δεν πρόκειται να επενδύσει σε μεγάλα δίκτυα που σήμερα έχουν πολλές επιχειρήσεις με προβλήματα. Μόνο στα σουπερμάρκετ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς ο κύκλος των μεγάλων εξαγορών ολοκληρώθηκε και συνέχεια θα υπάρξει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν αλλά και αυτές στοχευμένα» συμπληρώνει.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση