HomeHL-HealthΗ καθημερινή συνήθεια που αυξάνει την επιθυμία σου για γλυκό

Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει την επιθυμία σου για γλυκό

Έρευνα αποκαλύπτει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιστήμη επιμένει να ασχολείται με μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του πλανήτη, δηλαδή την κατανάλωση του καφέ, προκειμένου να ανακαλύψει την σχέση του με τη διάθεση μας, το μεταβολισμό, την παραγωγικότητα, την ενέργεια και τέλος πάντων τι στο καλό είναι αυτό που τον κάνει τόσο εθιστικό.

Μία από τις πιο πρόσφατες απέδειξε γιατί σε πολλούς αρέσει να συνδυάζουν τον καφέ με μια γλυκιά λιχουδιά. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science, η καφεΐνη μπορεί να αλλοιώσει την αίσθηση του γλυκού στο στόμα σου.

Με αυτό τον τρόπο όμως, αυξάνει την επιθυμία σου για γλυκό ή σε κάνει σε αναζητάς περισσότερα γλυκά απ’ ότι κανονικά θα είχες ανάγκη αν δεν είχες πιει εκείνη την κούπα καφέ. Εκτός από αυτό, το πείραμα που έγινε προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα, έχει την απάντηση για το αν, τελικά, ο καφές έχει όντως την ιδιότητα να σε «ξυπνάει».

Οι ερευνητές έδωσαν καφέ, με και χωρίς καφεϊνη αντίστοιχα, σε δύο ομάδες αντίστοιχα, χωρίς όμως να τους αποκαλύψουν αν ο καφές τους περιέχει ή όχι καφεΐνη.

Και στις δύο ομάδες ζήτησαν να προσθέσουν ζάχαρη στον καφέ τους και ύστερα να αξιολογήσουν τη γλυκύτητα του.
Αυτοί που έπιναν κανονικό καφέ τον χαρακτήρισαν, στην πλειοψηφία τους, λιγότερο γλυκό από την ομάδα που έπινε ντεκαφεϊνέ. Στην συνέχεια, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον βαθμό εγρήγορσής τους και να εκτιμήσουν πόση καφεΐνη περιέχει το ρόφημα τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πάνω- κάτω παρόμοια επίπεδα εγρήγορσης, ενώ λίγοι ήταν σε θέση να υπολογίσουν την ποσότητα καφεΐνης.

Κάπως έτσι, η έρευνα κατέληξε και σε ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα: την placebo φύση του καφέ ο οποίος, απ’ ότι φάνηκε, έδωσε την ίδια αίσθηση ενίσχυσης της ενέργειας είτε είχε καφεΐνη ή όχι.

Η σχέση μεταξύ αυτής της αίσθησης του «ξυπνήματος» και των γευστικών κάλυκων που υπάρχουν στη γλώσσα μας, προκύπτει από την αδενοσίνη,μια βιο-χημική ένωση του εγκεφάλου που επιτρέπει στον οργανισμό να ρίξει ρυθμούς και τελικά να κοιμηθεί.

Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης και έτσι μας δίνει την αίσθηση ότι μας ξυπνά, ακόμα κι αν δεν είμαστε ακόμα τόσο ενεργοί.

Bovary.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση