HomeΚΟΣΜΟΣΒατικανό: Θέμα χρόνου μια επίθεση του ISIS στη Ρώμη

Βατικανό: Θέμα χρόνου μια επίθεση του ISIS στη Ρώμη

«Έτοιμες οι δυνάμεις ασφαλείας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι ίσως «μόνο θέμα χρόνου» μέχρι να πληγεί η Ρώμη από μια επίθεση σαν αυτή που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί, στην περίπτωση που μπει στο στόχαστρο το Βατικανό, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Παπικής Ελβετικής Φρουράς όπως και σε όλους τους χώρους λατρείας σε όλη την Ιταλία, από πέρσι το καλοκαίρι, όταν ένα φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε 86 ανθρώπους στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας, στη Γαλλία.

Φράγματα, περιπολικά και στρατιωτικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί γύρω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ώστε να καταστεί δυσκολότερο για κάποιο αυτοκίνητο να αναπτύξει ταχύτητα και να εξαπολύσει επίθεση σαν εκείνη της Βαρκελώνης.

Παρά τις απειλές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η Ρώμη και οι άλλες ιταλικές πόλεις δεν έχουν βιώσει μέχρι τώρα τέτοιου είδους επιθέσεις όπως εκείνες που σημειώθηκαν στη Νίκαια, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

«Ίσως να είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει μια επίθεση στη Ρώμη, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο Κριστόφ Γκραφ, ο διοικητής της Ελβετικής Φρουράς, μιλώντας στον ελβετικό καθολικό ιστότοπο Cath.ch.

Τα τελευταία χρόνια, ιστότοποι που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος έχουν απειλήσει με επιθέσεις σε καθολικούς στόχους στη Ρώμη. Το 2015, σε ένα βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό 21 Αιγύπτιων Κοπτών στη Λιβύη, ένας από τους εκτελεστές ακουγόταν να λέει: «Θα κατακτήσουμε τη Ρώμη, με τη θέληση του Αλλάχ». Περίπου την ίδια περίοδο, ένας άλλος ιστότοπος ανήρτησε ένα φωτομοντάζ που έδειχνε τη μαύρη σημαία των τζιχαντιστών να κυματίζει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η Ελβετική Φρουρά, ο «στρατός» του Βατικανού, είναι ένας θεσμός που υπάρχει από τον 16ο αιώνα. Αριθμεί περίπου 110 άνδρες, όλοι τους Ελβετοί πολίτες. Μαζί με μια αστυνομική δύναμη έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του πάπα και του Βατικανού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση