HomeΚΟΣΜΟΣΟΗΕ για Συρία: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Ράκα για να φύγουν 25.000 άμαχοι

ΟΗΕ για Συρία: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Ράκα για να φύγουν 25.000 άμαχοι

Δραματική έκκληση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι κάτοικοι της Ράκας «έχουν εγκλωβιστεί σε έναν θανάσιμο λαβύρινθο όπου δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές», εκτίμησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να υπάρξουν «παύσεις» στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να διαφύγουν από αυτή τη συριακή πόλη.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) –μια αραβοκουρδική συμμαχία την οποία υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής– εκδίωξε τους τζιχαντιστές από το 60% της πόλης, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το 2014. Όμως ο ΟΗΕ εκτιμά πως έως και 25.000 άμαχοι βρίσκονται ακόμη στην πόλη.

«Είναι τώρα η ώρα να σκεφθούμε πιθανότητες, παύσεις, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαφυγή των αμάχων», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι κάτοικοι της Ράκας «έχουν εγκλωβιστεί σε έναν θανάσιμο λαβύρινθο όπου δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές», εκτίμησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καθώς ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού ή από τους βομβαρδισμούς των FDS εξακολουθεί να αυξάνεται.

Ο Έγκελαντ υπογράμμισε πως η ανθρωπιστική παύση δεν θα αφορά τους τζιχαντιστές του ΙΚ, που κάνουν «ό,τι μπορούν για να χρησιμοποιήσουν (τους αμάχους) σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει και στο παρελθόν ανθρωπιστικές παύσεις στη Συρία, με μέτρια αποτελέσματα, κυρίως στη μάχη του Χαλεπίου, ο πολιορκημένος πληθυσμός του οποίου υπέφερε από έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού.

Όμως σε εκείνη τη μάχη, όπου αντιπαρατέθηκαν οι αντάρτες και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ο ΟΗΕ κατάφερε να διαπραγματευθεί με διάφορα μέρη, που δεν είναι η περίπτωση της Ράκας, προπυργίου του ΙΚ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ένα χειρότερο μέρος πάνω στη Γη από αυτές τις πέντε συνοικίες που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές», δήλωσε ο Έγκελαντ.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση