HomeΚΡΗΤΗΟ Β. Λαμπρινός για την επέτειο της 25ης Αυγούστου 1898

Ο Β. Λαμπρινός για την επέτειο της 25ης Αυγούστου 1898

Δήλωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη του Ηρακλείου στις 25 Αυγούστου του 1898 αναφέρεται με δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Αναλυτικά αναφέρει:

 «Τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου 1898 στην πόλη του Ηρακλείου, αποτελούν ορόσημο για την Ιστορία της Κρήτης.

Κατά τις διαδικασίες μετάβασης από το σουλτανικό διοικητικό σύστημα προς ένα καθεστώς ειδικής Αυτονομίας, ένα τμήμα του Αγγλικού στρατού (εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων), επεχείρησε να εγκαταστήσει χριστιανούς υπαλλήλους στο φορολογικό γραφείο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ο εξαγριωμένος τουρκικός όχλος, με την παρότρυνση των τουρκικών στρατιωτικών και διοικητικών αρχών, κινήθηκε σε μια πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή του αμάχου πληθυσμού της πόλεώς μας, σε θανάτωση Άγγλων στρατιωτών, καθώς και σε εκτεταμένη καταστροφή κτιρίων και περιουσιών.

Οι ωμότητες αυτές υπήρξαν ένα ακόμη βαρύτατο τίμημα που έμελλε να υποστεί ο λαός της Κρήτης μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς. Εντούτοις, τα γεγονότα της τουρκικής βαρβαρότητας θα επισπεύσουν τις εξελίξεις. Οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί είχαν αλλάξει, και η άφιξη, εκείνο το έτος, του Ύπατου Αρμοστή, Πρίγκηπος Γεωργίου, μαζί με την πολύπτυχη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου, και σύσσωμου του χριστιανικού πληθυσμού, έπειτα από σειρά προσπαθειών και αγώνων, θα οδηγήσουν, στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.         

Η θυσία εκατοντάδων συμπολιτών μας, κατά την 25η Αυγούστου 1898, ενδυνάμωσε την θέληση των συμπατριωτών μας για Ελευθερία. Το μεγάλο αυτό γεγονός της νεώτερης Ιστορίας μας παραμένει πάντα ζωντανό στην συλλογική μας Μνήμη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση