HomeHL-9Βάσεις 2017: Ποια εικόνα παρουσιάζουν οι σχολές της Κρήτης

Βάσεις 2017: Ποια εικόνα παρουσιάζουν οι σχολές της Κρήτης

“Ακτινογραφώντας” τις προτιμήσεις και τις επιδόσεις των υποψηφίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικές αυξομειώσεις παρουσιάζουν και σε επίπεδο Κρήτης οι βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, αποτυπώνοντας τη γενική εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε μία “πρώτη ανάγνωση” των δεδομένων προκύπτει μια σαφής προτίμηση των υποψηφίων στις σχολές των θετικών επιστημών, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πίεση που άσκησαν προς τα πάνω τα μόρια εισαγωγής, χωρίς όμως να λείπουν και οι συγκυριακές πτώσεις των βάσεων. Οι αυξομειώσεις αυτές οφείλονται στους ποικίλους παράγοντες που συνδιαμορφώνουν το “κλείδωμα” των μορίων και οι οποίοι αποτελούν συνάρτηση των επιδόσεων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και στις προτιμήσεις τους έτσι όπως προέκυψαν από τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, και στα συνολικά 39 τμήματα του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, του ΤΕΙ, της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα 25 από αυτά, ενώ στα υπόλοιπα 14 υπήρξε πτώση. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, όπου υπήρξε άνοδος στις βάσεις όλων των τμημάτων του ιδρύματος.

Η μεγαλύτερη άνοδος σε ποσοστό της τάξεως του 112% σημειώθηκε στη βάση του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά, που έφθασε τα 4.208 μόρια και εντάσσεται στα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο βάσεων, σε πανελλαδικό επίπεδο. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό 11,1% παρατηρήθηκε στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, με τη βάση να πέφτει κατά 1.380 μόρια, σε σύγκριση με το 2016.

Δείτε αναλυτικά τις μεταβολές που παρουσιάζουν όλα τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Κρήτης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 10 τμήματα του ιδρύματος σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, και καθοδικά σε άλλα 7 τμήματα. Το τμήμα που κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο ήταν εκείνο της Χημείας στο Ηράκλειο, με τη βάση του να “σκαρφαλώνει” στα 17.275 μόρια, σημειώνοντας άνοδο 2.154 μορίων ή σε ποσοστό 14,2%. Με άνοδο 1.282 μορίων “κλείδωσε” η βάση εισαγωγής και στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, χωρίς όμως η πρόσβαση να είναι αδύνατη σε υποψήφιους με μέτριες επιδόσεις.

Ανοδικά, όπως άλλωστε και στα άλλα τμήματα του ίδιου γνωστικού αντικειμένου σε πανελλαδικό επίπεδο, κινήθηκαν τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Ρεθύμνου αποτυπώνοντας μια τάση που διαμορφώθηκε φέτος, αφού μέχρι και πέρυσι οι υποψήφιοι “γύριζαν την πλάτη” στις εκπαιδευτικές σχολές. Έτσι, η βάση του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης διαμορφώθηκε με άνοδο 1.480 μορίων και αντίστοιχα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης κατέγραψε άνοδο 1.075 μορίων.

“Απλησίαστη” και φέτος παρέμεινε η Ιατρική Κρήτης στο Ηράκλειο, με τους υποψηφίους να χρειάζονται τουλάχιστον ένα 18,7 στη βαθμολογία τους για να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο. Πρόκειται για ένα από τα τμήματα πανελλαδικά, που δεν σημείωσε ιδιαίτερη μεταβολή στη βάση εισαγωγής, η οποία αυξήθηκε κατά μόλις 77 μόρια.
Στον αντίποδα, πτώση της τάξεως των 287 μορίων ή σε ποσοστό 2%, υπήρξε στη βάση εισαγωγής του Φυσικού Τμήματος στο Ηράκλειο.

Πολυτεχνείο Κρήτης

Άνοδος, όπως προαναφέραμε, υπήρξε στις βάσεις εισαγωγής όλων των τμημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η μεγαλύτερη, κατά 952 μόρια, σημειώθηκε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και η μικρότερη, κατά 67 μόρια, στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

ΤΕΙ Κρήτης

Όσον αφορά στο ΤΕΙ Κρήτης, από τα 14 τμήματά του, ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα 9 από αυτά και στα υπόλοιπα 5 σημειώθηκε πτώση. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στα εξής τμήματα:
– Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά, με άνοδο 4.208 μορίων
– Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα Χανιά, με άνοδο 2.825 μορίων
– Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Ηράκλειο, με άνοδο 2.185 μορίων, και
– Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, με άνοδο 2.157 μορίων.

Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Ηρακλείου με τη βάση να μειώνεται κατά 1.303 μόρια και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ηρακλείου με την πτώση να “κλειδώνει” στα 1.157 μόρια.

Εκκλησιαστική Ακαδημία

Πτώση καταγράφηκε και στα δύο τμήματα της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Στο Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, η βάση εισαγωγής “έπεσε” κατά 939 μόρια και στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών κατά 1.126 μόρια.

Στην ΑΣΤΕΚ

Στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, η βάση εισαγωγής σημείωσε άνοδο σε ποσοστό της τάξεως του 9,9% και διαμορφώθηκε στα 13.605 μόρια, με άνοδο 1.227 μορίων.

Ούτε μία θέση κενή

Για μια ακόμη φορά φέτος, προκύπτει ότι οι σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς δεν έμεινε καμία θέση υποψηφίου κενή. Τα τελευταία χρόνια, οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ιδρυμάτων του νησιού στην έρευνα, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και την καινοτομία γενικότερα, αλλά και η ποιότητα της φοιτητικής ζωής, έχουν καταστήσει πόλο έλξης το νησί για τους νέους φοιτητές. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και τα κρητικόπουλα, καθώς ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι από την Κρήτη επιλέγουν στα μηχανογραφικά τους σχολές του νησιού, προτίμηση που σχετίζεται και με τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση