HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο βιβλίο για τη ζωή του Μενέλαου Λουντέμη, παρουσιάστηκε στη Γαύδο

Το βιβλίο για τη ζωή του Μενέλαου Λουντέμη, παρουσιάστηκε στη Γαύδο

«Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σ’ έναν χώρο με έντονο συμβολισμό, στο σπίτι των εξορίστων, στη Γαύδο, έγινε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Δαμασκηνού για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, με την υποστήριξη της Λίλιαν Στεφανάκη και του Σταύρου Μαραβελάκη.

Με θέα την παραλία του Σαρακήνικου και το πέλαγος, στην αυλή του σπιτιού των εξορίστων, του σπιτιού που έφτιαξε ο Άρης Βελουχιώτης όταν βρέθηκε εξόριστος στο νησί, οι φίλοι του βιβλίου άκουσαν από τον συγγραφέα Δημήτρη Δαμασκηνό τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το νησί και ο συγκεκριμένος χώρος για την παρουσίαση του βιβλίου «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος και ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης.

gaydos-damaskhnos-2

Ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, έπλεξε την ομιλία του γύρω από το ρεαλισμό της Ουτοπίας και τη ματαίωση που βίωσε μια ολόκληρη γενιά. Την αγωνία του δημιουργού Μενέλαου Λουντέμη και τον αγώνα του για ζωή, την πολιτική και κοινωνική του ένταξη, τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, τις πληγές του στην εξορία και στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά. Ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ματαίωση που βίωσε μια ολόκληρη γενιά που έδωσε το αίμα της για τη λευτεριά και την προκοπή της Ελλάδας, τη ματαίωση του οράματος, τις διαχρονικές ευθύνες ηγεσιών, τις οποίες εξάλλου είχε στηλιτεύσει, από τους πρώτους, ο ίδιος ο Μενέλαος Λουντέμης. Τον αγώνα του για την κατάργηση όλων των στρατοπέδων, την αγάπη του για τον άνθρωπο. Παράλληλα, όμως, μίλησε για τις «σιωπές» που μπορούν να ντύσουν με μελωδίες τα αυριανά τραγούδια της ουτοπίας, τα τραγούδια όπου θα βρουν τη θέση τους οι στίχοι και το συναίσθημα που καταθέτει στα έργα του ο Μενέλαος Λουντέμης.

Ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος συνεχάρη τον συγγραφέα και τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς για την κυκλοφορία του βιβλίου.

gaydos-damaskhnos-3

Ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης, στην παρέμβασή του, είπε ανάμεσα στα άλλα ότι «ο Δ. Δαμασκηνός όπως φαίνεται και από το χωρισμό των ενοτήτων του βιβλίου, πλησιάζει τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη μέσα σε ένα ιστορικό χρονικό πλαίσιο εντάσσοντάς τα μέσα στο κοινωνικό–πολιτικό γίγνεσθαι. Το βιβλίο συνολικά με το πάμπλουτο και πολύπλευρο περιεχόμενο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βιβλίο αναφοράς από κάθε ενδιαφερόμενο ιστορικό ερευνητή- λογοτέχνη- φιλόλογο-φοιτητή και να διαβαστεί όμως και σαν ένα σοβαρό και με περιεχόμενο ιστορικό μυθιστόρημα».

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων του Ηλία Τριανταφυλλόπουλου και του Γιώργου Παπαγρηγοράκη, διαβάστηκαν από την Βίκυ Παπαπαναγιώτου και την Νάγια Πιέρου, τα ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη «Ενώπιων του Έκτακτου Στρατοδικείου» και «Stabat Mater».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Δαμασκηνός μίλησε για την ιστορική και λογοτεχνική έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής του βιβλίου, καθώς και για άγνωστες πτυχές της ζωής του Λουντέμη που περιγράφονται μέσα στο έργο του. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τους φίλους του βιβλίου που έκαναν πολλές ερωτήσεις αλλά και σχετικές παρεμβάσεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο περίπου ώρες κι ενώ ήδη είχε αναδυθεί μέσα από τη θάλασσα ένα κατακόκκινο φεγγάρι.

Συντάκτης: Χρήστος Τσαντής

Διαφήμιση
Διαφήμιση