HomeΚΟΣΜΟΣΤζιχαντιστές αποκεφάλισαν 11 άτομα στη Λιβύη: 9 στρατιωτικούς, 2 αμάχους

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν 11 άτομα στη Λιβύη: 9 στρατιωτικούς, 2 αμάχους

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον εννέα στρατιωτικοί και δύο άμαχοι αποκεφαλίστηκαν σήμερα στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον μιας θέσης δυνάμεων πιστών στον ισχυρό άνδρα του ανατολικού τμήματος της χώρας, του Χαλίφα Χάφταρ.

Η επίθεση αυτή διαπράχθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή αλ Τζούφρα, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Άχμεντ αλ Μεσμάρι, έναν εκπρόσωπο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), την ίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει ο στρατηγός Χάφταρ.

Το απόγευμα, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας του, το Άμακ. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, «21 μέλη της δύναμης του Χάφταρ» σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση που έκαναν «μαχητές του ΙΚ» στο νότιο τμήμα της αλ Τζούφρα.

Ο ΛΕΣ κατέλαβε στις αρχές του Ιουνίου την περιοχή αυτή, όπου βρίσκεται μια στρατιωτική αεροπορική βάση.

Τη βάση αυτή κατείχαν οι λεγόμενες Ταξιαρχίες για την Άμυνα της Βεγγάζης, μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων — συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών — οι οποίες εναντιώνονται στον Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον Χάφταρ κατηγορούν συλλήβδην τους αντιπάλους τους ότι είναι «τρομοκράτες». Αποδίδουν συχνά την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον τους στο Ισλαμικό Κράτος.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, οι οπαδοί της οποίας εκδιώχθηκαν από το προπύργιό τους στη Σύρτη (βόρεια) τον Δεκέμβριο του 2016, παραμένει ενεργή στη Λιβύη, ειδικά στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές και στρατιωτικές πηγές. Όμως από τότε, το ΙΚ δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για σχεδόν καμιά επίθεση στη λιβυκή επικράτεια.

Ο Χάφταρ είχε ανακοινώσει στις αρχές του Ιουλίου «την πλήρη απελευθέρωση» της πόλης της Βεγγάζης, τρία χρόνια μετά την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανάκτηση αυτού του προπυργίου της λιβυκής επανάστασης του 2011, που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονται ανάμεσα στις δύο πλευρές στις συνοικίες Σουγκ α Χουτ και αλ Σάμπρι, στο κέντρο της πόλης.

Η Λιβύη σπαράσσεται από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις ενώ δύο κυβερνήσεις διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της την εξουσία: από τη μια, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη, από την άλλη, μια κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας κι υποστηρίζεται από τον Χάφταρ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση