HomeΚΡΗΤΗΣτη Βουλή η έλλειψη πυροτεχνουργών του Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης

Στη Βουλή η έλλειψη πυροτεχνουργών του Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης

Παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο σημαντικό κενό ασφάλειας στο Λιμενικό Σώμα Ανατολικής Κρήτης αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Με έγγραφό της, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικά κενά στην ασφάλεια του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται η έλλειψη πυροτεχνουργού στα Κ.Λ. Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, ενώ σε όλη την Κρήτη δεν υπάρχει αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα ελέγχων και ασφάλειας. Ειδικά στις περιπτώσεις τηλεφωνικών προειδοποιήσεων για τοποθέτηση βόμβας σε πλοία της γραμμής, χωρίς να προηγηθεί η σχετική διαδικασία ελέγχου, δεν μπορούν να αναχωρήσουν.

Η πρόχειρη και χρονοβόρα λύση της υποβολής σχετικού αιτήματος στην ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της με εξειδικευμένο προσωπικό (πυροτεχνουργό), – εφόσον δεν απασχολείται σε ανάλογη αστυνομική επιχείρηση – αποτελεί τουλάχιστο ντροπή για το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι της χώρας. Το πρόβλημα οξύνεται κυρίως με την άφιξη κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες από το Ισραήλ που τα μέτρα ασφάλειας είναι αυστηρά.

Είναι επίσης απαράδεκτο ότι οι λιμενικές αρχές της Ανατολικής Κρήτης δεν διαθέτουν ούτε αστυνομικό σκύλο εκπαιδευμένο στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών για υποθέσεις που άπτονται του χώρου ευθύνης τους. Το ένα και μοναδικό σκυλί που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται στα Χανιά και η πολύωρη μετακίνηση του στο χώρο έρευνας, μειώνει αν όχι ακυρώνει την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Δεδομένων των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης και την αστυνόμευση της Νήσου γενικότερα, η οποία θα  ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα προάγει την εικόνα του Λιμενικού Σώματος, είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Κ.Λ. Ηρακλείου / Κ.Ε.Α. με Πυροτεχνουργό και αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών όπως και με αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα:

«Προτίθεστε να προβείτε στην κάλυψη των σημαντικών αυτών κενών ελέγχου και ασφάλειας του τομέα αρμοδιοτήτων του λιμενικού σώματος Ανατολικής Κρήτης, με πυροτεχνουργό και ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση