HomeHL-9Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Τι σημαίνει, τι μας προσφέρει;

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Τι σημαίνει, τι μας προσφέρει;

Εταιρία «πρότυπο» ο Χαλκιαδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρείς λέξεις που τα τελευταία χρόνια τις ακούμε όλο και πιο συχνά και στην Ελλάδα: «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» ή σε συντομογραφία Ε.Κ.Ε. Αν ψάξουμε τον ορισμό, σύμφωνα και με τον Howard Bowen τον «πατέρα» της Ε.Κ.Ε., αυτή η υπευθυνότητα αναφέρεται στην υποχρέωση των επιχειρηματιών να επιδιώκουν εκείνες τις πολιτικές, να λαμβάνουν εκείνες τις αποφάσεις ή να ακολουθούν εκείνες τις δράσεις που να συνάδουν με τους στόχους και τις αξίες της κοινωνίας μας. Συμπερασματικά λοιπόν η Ε.Κ.Ε. υποδηλώνει την ισόρροπη αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδρασης της λειτουργίας μιας επιχείρησης και βασίζεται στο τρίπτυχο της οικονομικής ανάπτυξης, της βιωσιμότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Στην Κρήτη, οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει αυτόν τον τομέα προέρχονται από διάφορους κλάδους. Άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο – ανάλογα και με τις δυνατότητές τους – προσφέρουν στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Πρωταθλήτρια του τομέα, αναδεικνύεται χωρίς αμφιβολία η Κρητική εταιρεία σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης. Η μεγάλη εταιρεία που αθόρυβα και μεθοδικά υποστηρίζει έμμεσα ή άμεσα εκατοντάδες συλλόγους και φορείς απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Κρήτη. Διαβάστε τα στοιχεία που βρήκαμε για την προηγούμενη χρονιά (2016): 102 πολιτιστικοί σύλλογοι, 110 σχολικοί φορείς, 77 φιλανθρωπικές δράσεις, 6 κοινωνικά παντοπωλεία, 29 αθλητικές ομάδες και 4 δομές συσσιτίων σε ολόκληρη την Κρήτη, υποστηρίχτηκαν από τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης με δωρεές σε χρήμα, εξοπλισμό και τρόφιμα που ξεπέρασαν τις 400.000 €! Ακόμα όμως σημαντικότερο, είναι το γεγονός ότι με την στάση της αυτή, η εταιρεία Χαλκιαδάκης αποτελεί πλέον πρότυπο και για άλλες εταιρείες, αλλά και για τους καταναλωτές που γνωρίζουν πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα, μέσα από τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης. Κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τα τελευταία δύσκολα χρόνια που η αλληλεγγύη είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Είναι απαραίτητη!

allilengyi-esoteriko

Ακόμα όμως και στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ρόλο με ιδιαίτερη βαρύτητα καλούνται να παίξουν οι πολίτες.

Εφαρμόζοντας το «η ισχύς εν τη ενώσει» επιχειρήσεις και καταναλωτές συντονίζονται, αλληλοενισχύουν και αλληλοενισχύονται σε κάθε ενέργεια. Και με αυτό τον τρόπο μια «απλή» δράση ανταπόδοσης της επιχείρησης προς την κοινωνία που δραστηριοποιείται, γίνεται κύμα αγάπης που προσφέρει χαμόγελα σε εκείνους που τα χρειάζονται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση