HomeHL-9Συνολικά 650 εκατ. ευρώ το… μήνα ζητεί ο ΕΝΦΙΑ

Συνολικά 650 εκατ. ευρώ το… μήνα ζητεί ο ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε η εκκαθάριση του φόρου που θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φορολογικές υποχρεώσεις της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο, φέρνει η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ βάζοντας και επίσημα φρένο στις επιστροφές φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή τη διαδικασία εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου και όπως έχει ανακοινωθεί η ανάρτηση των σημειωμάτων αναμένεται το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου.

Ο λογαριασμός αναμένεται παρεμφερής με τον περυσινό, κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου είναι κρίσιμο για την ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, αλλά κυρίως για τη δυναμική των φορολογικών εσόδων το 2018 όταν ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ από 1,75% φέτος.

Πέρυσι, η εισπραξιμότητα των φόρων ακινήτων κινούνταν σε μηνιαία βάση από 75% έως και 83%. Το τοπίο όμως έχει μεταβληθεί και η ανησυχία είναι πρόδηλη στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήδη τον Ιούλιο, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ και με την υπερφορολόγηση να έχει χτυπήσει κόκκινο είναι τουλάχιστον αμφίβολο κατά πόσο θα εξοφλείται ΕΝΦΙΑ 650 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, από τον Σεπτέμβρη έως και τον Γενάρη.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν τη φορολογική κόπωση. αλλά και την πρακτική αδυναμία χιλιάδων φορολογουμένων να σηκώσουν για μία ακόμα χρονιά τεράστια βάρη, κυρίως στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Η εκκαθάριση αναμένεται να οδηγήσει σε βεβαίωση συμπληρωματικού φόρου της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ, για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή λιγότερο από το ένα δέκατο των ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα, καλούνται να πληρώσουν το ένα τέταρτο των συνολικά βεβαιωμένων εσόδων από ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο.

Οι δόσεις

Ο φετινός φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν έως:

– 29 Σεπτεμβρίου 2017

– 31 Οκτωβρίου 2017

– 30 Νοεμβρίου 2017

– 29 Δεκεμβρίου 2017

– 31 Ιανουαρίου 2018

Για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δικαιούνται αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου εισοδήματος, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ανοίγει το δρόμο των συμψηφισμών με τη νέα οφειλή ακόμα και πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη στην πρώτη δόση και για το σύνολο του χρέους. Υπολογίζεται ότι περίπου 550.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφές φόρου εισοδήματος της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ και εφόσον για αυτά τα φυσικά πρόσωπα προκύψει ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει συμψηφισμός.

Παράλληλα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να δημιουργήσει νέα κοσμοσυρροή στις τράπεζες για ρύθμιση του φόρου ακινήτων μέσω καρτών σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Μόνο τον Ιούλιο στις κάρτες «φορτώθηκαν» 170 εκατ. ευρώ φόρων εισοδήματος, ενώ στη διάρκεια του έτους εκτιμάται πως οι φορολογούμενοι θα επιχειρήσουν να διαχειριστούν συνολικές οφειλές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος ύψους 500 εκατ. ευρώ με σπάσιμο του χρέους σε δόσεις.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση