HomeΚΟΣΜΟΣΝεκροί 59 άμαχοι μέσα σε τρεις ημέρες στους βομβαρδισμούς στη Ράκα

Νεκροί 59 άμαχοι μέσα σε τρεις ημέρες στους βομβαρδισμούς στη Ράκα

Ανάμεσα στα θύματα και πολλά παιδιά, σύμφωνα με ΜΚΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνολικά 59 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε συνοικίες της Ράκας, μιας πόλης που κατέχουν οι τζιχαντιστές, οι οποίοι κατηγορούνται από τον ΟΗΕ ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο συνασπισμός που έχουν συγκροτήσει δεκάδες χώρες παρέχει κρίσιμης σημασίας αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), την αραβοκουρδική συμμαχία η οποία εμπλέκεται σε μάχες επί του πεδίου για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη Ράκα, το κυριότερο προπύργιό τους στη Συρία, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι μάχες επικεντρώθηκαν σήμερα στην Παλιά Πόλη, με τις ΣΔΔ να ελέγχουν πλέον περί το 70% της έκτασής της, και στις συνοικίες Αλ Νταρίγια (δυτικά), αλ Μπαρίντ (βορειοδυτικά) και Αλ Μουρούρ (κεντρικά), ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τη Δευτέρα, τα πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 59 αμάχους, ανάμεσά τους 21 παιδιά, διευκρίνισε η ίδια ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι κι άλλα πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια.

Ο διεθνής συνασπισμός λέει ότι παίρνει μέτρα για να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα αναγνωρίζει ότι ευθύνεται για τους θανάτους 624 αμάχων που χάθηκαν στις δικές του επιδρομές, σύμφωνα με έναν απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Αυγούστου. Όμως πολλές ΜΚΟ επισημαίνουν πως ο απολογισμός αυτός είναι πολύ υποτιμημένος.

«Ο χειρότερος τόπος» για να βρίσκεται κανείς σήμερα στη Συρία «είναι το τμήμα της Ράκας που παραμένει στα χέρια του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε σήμερα ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ λογαριάζει ότι υπάρχουν μέχρι και 25.000 άμαχοι παγιδευμένοι μέσα στη Ράκα. «Είναι περικυκλωμένοι από τους μαχητές των ΣΔΔ και χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες από το Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε ο Έγκελαντ.

«Ζητούμε λοιπόν από τον συνασπισμό κι από τις ΣΔΔ, με τις οποίες θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, να αφήνουν όποτε είναι δυνατό τους αμάχους να δραπετεύουν», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι «η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άμαχους, οι οποίοι βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά», τόνισε ο Έγκελαντ.

Η Ράκα, μια πόλη που οι τζιχαντιστές πήραν στα χέρια τους το 2014, έχει μετατραπεί σε σύμβολο των ωμοτήτων του ΙΚ, ενώ σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκεί σχεδιάζονταν επιθέσεις που διαπράχθηκαν ή θα μπορούσαν να διαπραχθούν στο μέλλον στο εξωτερικό.

Οι ΣΔΔ άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016 την ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την κατάκτηση της Ράκας, όπου μπόρεσαν να μπουν την 6η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν από 10.000 ως 25.000 κάτοικοι που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στην πόλη.
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση