HomeHL-9Η ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης

Η ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης

Ημερομηνίες σταθμοί μέχρι το τέλος του έτους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δέκα κρίσιμες ημερομηνίες, ως το τέλος του έτους, έχει η «ατζέντα» του υπουργού Οικονομικών, που μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα πρέπει να προετοιμαστεί ψυχολογικά και να φέρει πολύ γρήγορα σε πέρας τις αναγκαιότητες της τρίτης αξιολόγησης. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει, αφού τα δεδομένα των υποχρεώσεων είναι πολλά και το χρονικό διάστημα πολύ μικρό.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω των γερμανικών εκλογών, αλλά εξαιτίας των γενικότερων αλλαγών που θα υπάρξουν εντός και εκτός ελληνικού χάρτη. Μόνον η αλλαγή φρουράς στους βασικούς πρωταγωνιστές της Ε.Ε. και εκτός απροόπτου και του ΔΝΤ φτάνει και περισσεύει.

Νέα πρόσωπα-κλειδιά, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να βγουν μπροστά, όπως ο Πορτογάλος Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς, που θα πάρει τη θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Αλλη αποχώρηση που ετοιμάζεται είναι αυτή του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος από τις 31 Ιανουαρίου του 2018 συνταξιοδοτείται και θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγχρόνως, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις σχηματισμού κυβέρνησης στην Ολλανδία, εντούτοις όποτε αυτό συμβεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών και θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, ο Ολλανδός πολιτικός θα πρέπει να αντικατασταθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, από τη στιγμή που εκπνέει η θητεία του.

Προς την… έξοδο

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ετοιμαστεί γι’ αυτές τις αλλαγές αλλά και για το γεγονός ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες, αλλά αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το Mνημόνιο. Η πρώτη μετωπική με την τετράδα των δανειστών θα είναι τέλος του τρέχοντος μήνα-αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα καθοριστούν το χρονοδιάγραμμα και τα θέματα της νέας αξιολόγησης.

Εκτιμάται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το Μαξίμου θα γνωρίζει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως και τον ακριβή χρόνο της δεύτερης εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, έτσι ώστε να μπορέσει να φτιάξει την περίφημη καμπύλη των ομολόγων που θα δείχνει την πτωτική τάση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017:

  • Έως τις 5 Σεπτεμβρίου: Πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα στις Βρυξέλλες, για να προετοιμάσουν την τρίτη αξιολόγηση. Το πακέτο δηλαδή των νέων μεταρρυθμίσεων, με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» να είναι ο δημόσιος τομέας και οι περικοπές σε επιδόματα. Οι πιθανότητες για νέα δημοσιονομικά μέτρα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ…
  • 8 Σεπτεμβρίου: Μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, τη σκυτάλη παίρνουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το γνωστό EuroWorking Group, το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει το πρώτο Eurogroup που θα γίνει μετά το καλοκαίρι, ενώ θα εξετάσει και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα σε επίπεδο προαπαιτούμενων. Σημειώνεται ότι από τα 113 προαπαιτούμενα τα 90 θα πρέπει να έχουν γίνει ώς τον Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπα 23, με κυριότερο αυτό που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, μετατίθεται για το 2018.
  • 15 Σεπτεμβρίου: Το πρώτο Eurogroup του φθινόπωρου. Η χώρα δεν θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην ατζέντα της ευρωομάδας, όμως η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, και η στήριξη που του παρέχουν οι Ευρωπαίοι, μπορεί να την κάνουν πρώτο θέμα. Αυτό το Eurogroup θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον αν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών φέρουν αυτό το θέμα για συζήτηση σε επίπεδο υπουργών.
  • Έως τις 29 Σεπτεμβρίου: Αποστολή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) του επόμενου πακέτου δημοσιονομικών στοιχείων. Ο λόγος, για τη διαδικασία EDP που θα πιστοποιηθεί από τη Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα δείχνει αν ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
  • 2 Οκτωβρίου: Κατάθεση με βάση τη συνταγματική υποχρέωση προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή που στοχεύει σε πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ για το 2018, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει πρόσθετο «πακέτο» μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές. Παρά τις απαιτήσεις για μείωση των δαπανών, τα κονδύλια για μισθούς του Δημοσίου και για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης, οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού θα ανέλθουν συνολικά στα 12,2 δισ. ευρώ, έναντι 11,3 δισ. το 2017 (+850 εκατ. ευρώ). Για συντάξεις, οι δαπάνες θα ανέλθουν συνολικά στα 29,4 δισ. ευρώ, έναντι 23,7 δισ. το 2017 (+700 εκατ. ευρώ).
  • 9 Οκτωβρίου: Αν όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάποιος άλλος υπουργός Οικονομικών, λόγω των σεναρίων για ανασχηματισμό που εξυφαίνονται, θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τους στόχους του νέου προϋπολογισμού και την πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε επίπεδο προαπαιτούμενων.
  • Έως τις 10 Οκτωβρίου: Επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, όπου από το «μικροσκόπιο» των δανειστών θα περάσουν 90 νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα (από τα 113 συνολικά) ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα υπόλοιπα χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα (27 δισ.).
    Σε αυτό το πλαίσιο το «μπρα ντε φερ» θα είναι ιδιαίτερα… ανταγωνιστικό και όλοι πλέον εύχονται το ΔΝΤ «να έρθει στην Αθήνα για να κλείσει τη συμφωνία και όχι για να κωλυσιεργήσει…». Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει από τώρα και τους ζώνουν τα φίδια με τις επιπλέον παρεμβάσεις που έχει ζητήσει για το 2019 το ΔΝΤ μέσα από το τεχνικό κείμενο της έκθεσης αλλά και από την εκτίμησή του ότι «τα αντίμετρα θα πρέπει να καθυστερήσουν, τουλάχιστον έως το 2023».
  • 6 Νοεμβρίου: Τότε συνεδριάζει το πιο… Eurogroup της χρονιάς, που για τους δανειστές αποτελεί ιδανικό χρονικό σημείο να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Βέβαια είναι νωρίς από τώρα για οποιεσδήποτε εκτιμήσεις.
  • 4 Δεκεμβρίου: Είναι η δεύτερη ευκαιρία που θα έχει σε Eurogroup η κυβέρνηση για να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση και να λάβει το «τσεκ» με τα 5 δισ. Επίσης, μέχρι τότε θα ξέρουμε αν το ΔΝΤ θα μείνει ή θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα.
  • Έως 31 Δεκεμβρίου: Αρχίζει και μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη δεύτερη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση