HomeHL-GreeceΖάκυνθος και Ηλεία παραδομένες στις φλόγες

Ζάκυνθος και Ηλεία παραδομένες στις φλόγες

Δεν μπορούν να ελεγχθούν οι φωτιές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζονται, αλλά με μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φωτιές τόσο στην Ζάκυνθο όσο και στο Κρυόνερο Ηλείας. Η Πυροσβεστική επισημαίνει πως και οι δύο αυτές μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα, όμως εμφανίζουν μια σταθερή κατάσταση.

Στην Ηλεία, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς απείλησε το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου το χωριό Περιστέρι, οι κάτοικοι του οποίου όμως αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, διότι άλλαζε συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου». Μέχρι την δύση του ηλίου, επιχειρούσαν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον».

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης όμως τα εναέρια μέσα είχαν αποσυρθεί από τη φωτιά της Ηλείας και το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς και προκάλεσε την αντίδραση του Απόστολου Κατσιφάρα, ενώ τελικά αργά το απόγευμα επέστρεψαν.

Ζάκυνθος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο τεράστιο μέτωπο

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στο τεράστιο μέτωπο της Ζακύνθου, όπου χθες έκαιγαν 20 εστίες ανησυχεί την Πυροσβεστική, καθώς δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις σε ένα σημείο και να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Η φωτιά με τα συνολικά 20 μέτωπα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Τρίτης, και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έχει δυσκολέψει πολύ τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, ενώ στο νησί εξακολουθούν να πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Αργά το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου απειλήθηκε και πάλι το χωριό Κοιλιωμένος, καθώς οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια. Οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο και κατάφεραν τελικά να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού, χωρίς τελικά να το εκκενώσουν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμεινε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε εδώ και έξι ημέρες. «Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοκοτσάς. Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση