HomeHL-GreeceΑγωνία για τη φωτιά στην ανατολική Αττική -Τεράστιο μέτωπο προς Μαλακάσα

Αγωνία για τη φωτιά στην ανατολική Αττική -Τεράστιο μέτωπο προς Μαλακάσα

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Αττική και ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες από την έναρξή της.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου μιλώντας στο ΣΚΑΪ η φωτιά στο Σαλαμίδι καίει ανεξέλεγκτη και ήδη εκκενώνονται σπίτια. Ηδη τρεις οικογένειες τα έχουν εγκαταλείψει και γίνονται προσπάθειες να υπάρξει επικοινωνία και με τους ενοίκους των υπόλοιπων κατοικιών ώστε να τα εκκενώσουν και αυτοί. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάντως επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του εν λόγω οικισμού και ότι η όποια εκκένωση γίνεται με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων ή παρότρυνση τοπικών αρχόντων.

Η φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Κάλαμο, ξέφυγε με αποτέλεσμα να κάψει τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, τώρα απειλεί το Πολυδένδρι και τη Μαλακάσα.

Η μεγάλη ένταση των ανέμων οδήγησε σε νέες αναζωπυρώσεις το μεσημέρι ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως η φωτιά κινηθεί προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα. Ενδεικτική η έκκληση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να μην ξεφύγει ακόμα περισσότερο η φωτιά.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η φωτιά κινείται ανάμεσα από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα, βρίσκεται ανάμεα, το μέτωπο είναι τεράστιο και έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Έκανε, μάλιστα, έκκληση να μην πηγαίνει κανείς προς αυτή την περιοχή καθώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του δημάρχου Ωρωπού ο οποίος είπε ότι σήμερα είναι η χειρότερη ημέρα ενώ ανέφερε ότι η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις «είναι φοβεροί οι στροβιλισμοί που δημιουργεί», είπε.

Το μεγάλο πρόβλημα από νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Εντωμεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν και πάλι οι αναέριες ρίψεις νερού. Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη καναντέρ. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.

Έρχεται βοήθεια από την Κύπρο -60 άντρες και 6 οχήματα

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν τώρα για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση