HomeHL-WorldΟ Λευκός Οίκος προσπαθεί να τα μαζέψει

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να τα μαζέψει

«Φυσικά και εννοεί και τους νεοναζί ο Πρόεδρος...»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 36 ώρες από την έναρξη της ρατσιστικής βίας στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια για να διευκρινίσει ο Λευκός Οίκος ότι η πρόταση του Τραμπ, με την οποία καταδίκασε όλες τις μορφές «μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας» περιλαμβάνει φυσικά «και τους λευκούς εθνικιστές, την Κου Κλουξ Κλαν, τους Νεοναζί κι όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες».

Ο Λευκός Οίκος έστειλε την ανακοίνωση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δημοσιογράφων, χωρίς να αναφέρεται ο αποστολέας: ούτε η εκπρόσωπος Τύπου, ούτε ο Πρόεδρος. Η ανακοίνωση ήταν «μια απάντηση», λένε, στην κατακραυγή που δέχθηκε ο Τραμπ και από τα δύο στρατόπεδα Δημοκρατικών ΚΑΙ Ρεπουμπλικανών, επειδή δεν καταδίκασε ευθύς εξ’ αρχής ρητά και απερίφραστα τους ακροδεξιούς που πρωτοστάτησαν στα αιματηρά επεισόδια.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εμφανίστηκε χθες. Την προσπάθεια να περιορίσουν την «πυρκαϊά» ανέλαβαν οι βοηθοί του.

Ο σύμβουλός του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Τόμας Μπόσερτ, μιλώντας στο CNN απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο Πρόεδρος δεν καταδίκασε αρκούντως τους ακροδεξιούς και υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν θέλησε να τους δώσει αξία, κατονομάζοντάς τους.

Αλλά και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, X.Ρ. Μακμάστερ ισχυρίστηκε χθες ότι ο Τραμπ ήταν σαφέστατος, «κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να αντισταθούν», ενώ αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που ευθύνονται για τέτοια μορφή βίας και φανατισμού.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναφέρθηκε ρητά στους υπέρμαχους της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, τους Νεοναζιστές και την Κου Κλουξ Κλαν λέγοντας ότι η Αμερική δεν ανέχεται το μίσος και τη βία αυτών των ομάδων. «Αυτές οι επικίνδυνες περιθωριακές οργανώσεις δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο βίο της Αμερικής.» Ο Πενς υπερασπίστηκε ταυτόχρονα τον Τραμπ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος καταδίκασε «σαφώς και αναμφίβολα» τη μισαλλοδοξία.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη κριτική ότι αποφεύγει να καταδικάσει τους ακροδεξιούς, που τον ψήφισαν και νιώθουν με την εκλογική του νίκη νομιμοποιημένοι κι ότι το ίδιο έκανε αναφορικά και με τα τραγικά συμβάντα στο Σάρλοτσβιλ.

Ένας από τους δριμύτερους επικριτές του είναι πλέον κι ο δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ, Μάικλ Σίγκνερ , ο οποίος κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον Τραμπ για το τελευταίο ξέσπασμα ρατσιστικής βίας.

Ο Σίγκνερ είπε στο CBS ότι ο Τραμπ επέλεξε στην προεκλογική εκστρατεία «να παίξει με τις χειρότερες προκαταλήψεις μας και νομίζω ότι αυτά που βλέπουμε, ότι υπάρχει μια ευθεία σύνδεση ανάμεσα σ’ αυτά που έγιναν το Σαββατοκύριακο και την επιλογή του αυτή.» Επεσήμανε δε ότι οι ακροδεξιοί προσκλήθηκαν ουσιαστικά στην προεκλογική εκστρατεία και έχουν πάρει έκτοτε τα πάνω τους. «Αυτό πρέπει να σταματήσει και μπορεί να σταματήσει τώρα»,  τόνισε.

Ο Σίγκνερ είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ από πέρυσι. Οι οπαδοί του ακροδεξιού κινήματος “Alt Right” τον χαρακτηρίζουν «εχθρό» και «πολέμιο των λευκών», γράφει η Washington Post. Ο Σίγκνερ είχε δωρίσει 10.000 δολάρια για τους πρόσφυγες, ενώ λίγο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ είχε οργανώσει μια πορεία διαμαρτυρίας κηρύσσοντας το Σάρλοτσβιλ «πρωτεύουσα της αντίστασης.»

Αλλά και ο αποπεμφθείς από τον Τραμπ πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι επέκρινε τις αόριστες δηλώσεις του Προέδρου για τη βία στο Σάρλοτσβιλ. «Εγώ δεν θα του συνιστούσα να κάνει αυτή τη δήλωση», είπε στην πρώτη του συνέντευξη μετά την καρατόμησή του στο ABC News. «Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σκληρός αναφορικά με τους λευκούς ρατσιστές», είπε και επιτέθηκε εκ νέου κατά του συμβούλου στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, λέγοντας ότι είναι ασυγχώρητη η ανοχή του έναντι του «λευκού εθνικισμού».

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τέρι ΜακΌλιφ κάλεσε χθες τους ακροδεξιούς να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ. «Ξυπνούν κάθε πρωί με μίσος στην καρδιά τους για κάποιους ανθρώπους. Πρέπει να φύγουν από την Αμερική γιατί δεν είναι Αμερικανοί», είπε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση