HomeΚΟΣΜΟΣΝτελ Πόντε: Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου του Άσαντ

Ντελ Πόντε: Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου του Άσαντ

Στη Συρία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία έχει αρκετές αποδείξεις προκειμένου να καταδικάσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, αναφέρει σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα ένα από τα εξέχοντα μέλη της, η Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την παραίτησή της.

Η Ντελ Πόντε, πρώην γενική εισαγγελέας της Ελβετίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποχώρησή της δηλώνοντας πως έχει «απογοητευθεί» από την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεχίσει την εργασία της Επιτροπής δημιουργώντας ένα ειδικό δικαστήριο για τη Συρία που θα δικάσει φερόμενους ως εγκληματίες πολέμου.

«Οι αποδείξεις είναι επαρκείς για να καταδικαστεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, είμαι βέβαιη», δήλωσε η πρώην ειδική εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου σε συνέντευξή της στις ελβετικές εφημερίδες Le Matin Dimanche και SonntagsZeitung.

«Όμως εξαιτίας του βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου δεν θα υπάρξουν προς το παρόν ούτε κατηγορίες ούτε ειδικό δικαστήριο», πρόσθεσε.

Η κατάσταση αυτή είναι «απογοητευτική», «είναι μια τραγωδία», συνεχίζει: «χωρίς δικαιοσύνη στη Συρία, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη και άρα κανένα μέλλον».

Η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ συστάθηκε τον Αύγουστο του 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μερικούς μήνες μετά την έναρξη της συριακής διένεξης.

Η Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέιρο, έχει υποβάλει πολλές εκθέσεις αλλά δεν έλαβε ποτέ άδεια από τη Δαμασκό να επισκεφθεί τη Συρία.

«Δεν έχω δει ποτέ άλλοτε μια τόσο βίαιη σύγκρουση, στην οποία υπάρχουν τόσα παιδιά νεκρά, θύματα βασανιστηρίων, αποκεφαλισμένα. Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα αυτής της σύγκρουσης», προσθέτει η 70χρονη πρώην εισαγγελέας, που είναι γνωστή για την ευθύτητά της.

Είπε πως έστειλε την Πέμπτη την επιστολή παραίτησής της και προσθέτει ότι θα αποχωρήσει επίσημα στις 18 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της επόμενης συνόδου της επιτροπής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα πως η Επιτροπή έρευνας –η οποία μετά την αποχώρηση της Ντελ Πόντε θα έχει μόλις δύο μέλη– πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες της παρά την παραίτηση ενός από τα εξέχοντα μέλη της.

«Η παραίτησή μου είναι επίσης μια πρόκληση. Πρέπει να χρησιμεύσει ώστε να ασκηθεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα», είπε ακόμη η Ντελ Πόντε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο από τα μέρη της σύγκρουσης είχε ερευνήσει κυρίως η επιτροπή είπε: «Όλοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Άρα τους ερευνήσαμε όλους».

Η Κάρλα ντελ Πόντε εργαζόταν για την Επιτροπή του ΟΗΕ από τον Σεπτέμβριο του 2012. Είχε δώσει επίσης μάχη για να οδηγηθούν σε ειδικό δικαστήριο ύποπτοι για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Ρουάντα και στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αν ωστόσο υπάρξει κάποτε ένα δικαστήριο για τη Συρία, η πρώην εισαγγελέας δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να το διευθύνει.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση