Σε ειδική τελετή ανακηρύχθηκε σήμερα το πρωί Επίτιμος Δημότης Ανωγείων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων.

pavlopoulos2-1

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Ανώγεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Δήμου Ανωγείων και ενημερώθηκε για τα εκθέματα, ενώ είχε την ευκαιρία να δει αντίγραφα ευρημάτων του Ιδαίου Άντρου και ομοιώματα αντικειμένων, που έγιναν από κεραμουργούς και πιθαράδες από το χωριό Μαργαρίτες Ρεθύμνης.

pavlopoulos1-1

Εκπρόσωποι τοπικών φορέων των Ανωγείων υποδέχτηκαν στις 10.30 το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέστη στη συνέχεια στην Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στο Δημαρχείο Ανωγείων, όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Ανωγείων.

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».

pavlopoulos5-1

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τη θέση του ότι η Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η χώρα μας εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

pavlopoulos4-1

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε από την Κρήτη κι επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα.

 

pavlopoulos3-1

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την μνήμη των αγωνιστών της Αντίστασης

Στα διαχρονικά μηνύματα  των αγωνιστών της Αντίστασης για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Ελευθερία, Δημοκρατία, πρόοδο, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευρισκόμενος σήμερα στα Ανώγεια στις εκδηλώσεις-τιμής και μνήμης- της  Ιστορικής επετείου του  Ολοκαυτώματος. Ο κ Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την μνήμη των Ανωγειανών  αγωνιστών της Αντίστασης επισημαίνοντας παράλληλα ότι άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης  για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων δήλωσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματα τους  είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων των Ανωγειανών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Ανώγεια με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας.»

Σ. Βαρδάκης: «Τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι»

Στα Ανώγεια παρευρέθηκε και ο Βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα.

Με αφορμή την επέτειο των 73 χρόνων από τις γερμανικές θηριωδίες στο χωριό των Ανωγείων, ο κ. Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε κάθε γωνιά της Κρήτης, βρίσκεται ένας τόπος θυσίας και αντίστασης ενάντια στη φασιστική κατοχή. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους τους ήρωες που αντιστάθηκαν, και έχασαν την ζωή τους για να ζούμε σε μία χώρα ελεύθερη και δημοκρατική.»

(φωτό cretapost και goodnet)

Διαφήμιση
Διαφήμιση