HomeΚΟΣΜΟΣΥεμένη: Δουλέμπορος πέταξε πρόσφυγες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα

Υεμένη: Δουλέμπορος πέταξε πρόσφυγες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα

Δεκάδες νεκροί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 29 έφηβοι πρόσφυγες από τη Σομαλία και την Αιθιοπία πνίγηκαν κι άλλοι 22 αγνοούνται , όταν ένας δουλέμπορος, φοβούμενος μήπως συλληφθεί, πέταξε σκόπιμα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα ανοικτά των ακτών της Υεμένης 120 άτομα, όπως καταγγέλλει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Περίπολος του ΔΟΜ εντόπισε στην ακτή 27 επιζώντες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού οι πρόσφυγες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 16 ετών και ήλπιζαν να φθάσουν μέσω Υεμένης στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

«Οι επιζώντες είπαν στους συναδέλφους μας στην παραλία ότι ο διακινητής τους έσπρωξε στη θάλασσα όταν είδε κάποια άτομα, που του φάνηκαν ότι είναι εκπρόσωποι των αρχών, κοντά στην ακτή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Υεμένη Λωράν ντε Μπόεκ.

Ο δουλέμπορος επέστρεψε στη Σομαλία για να παραλάβει κι άλλους πρόσφυγες και να τους φέρει στην Υεμένη, είπαν οι επιζώντες.

«Είναι σοκαριστικό και απάνθρωπο. Είναι τεράστια τα δεινά των μεταναστών σ’ αυτό το πέρασμα. Κι είναι πάρα πολλοί οι νέοι άνθρωποι που πληρώνουν τους διακινητές με την ψεύτικη ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος», είπε ο ντε Μπόεκ.

Παρά τον πόλεμο και την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη πολλοί Αφρικανοί τη θεωρούν ως δίοδο προς τα πλούσια κράτη του Κόλπου ή την Ευρώπη και χιλιάδες προσπαθούν να φθάσουν κάθε χρόνο στις ακτές της στοιβαγμένοι σε δουλεμπορικά.

Από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι κάπου 55.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους μισούς κάτω των 18 ετών και το ένα τρίτο τους γυναίκες, έφυγαν από το Κέρας της Αφρικής με προορισμό την Υεμένη σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΟΜ.

Πολλοί άλλοι προσπαθούν να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση