HomeHL-GreeceΚύθηρα: Επί 2,5 χρόνια ο δήμαρχος εκλιπαρούσε για πυροσβεστική ενίσχυση!

Κύθηρα: Επί 2,5 χρόνια ο δήμαρχος εκλιπαρούσε για πυροσβεστική ενίσχυση!

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 ο δήμαρχος Κυθήρων απέστειλε πέντε επιστολές – εκκλήσεις προς τρεις διαφορετικούς αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος προειδοποιώντας για τη δραματική υποστελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού. Παρόλα αυτά ανταπόκριση στις συνεχείς εκκλήσεις δεν υπήρχε με τραγικό αποτέλεσμα 23.500 στρέμματα του νησιού να γίνουν στάχτη από τη μανία της πύρινης λαίλαπας.

Δυόμισι χρόνια, πέντε επιστολές… ανταπόκριση μηδέν

Με χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής μοιάζουν οι πέντε επιστολές του δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη, τις οποίες φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή». Στην πιο πρόσφατη από τις πέντε, στις 13 Μαρτίου 2017, ο κ. Χαρχαλάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο τόνιζε την υποστελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού «γεγονός που μας ανησυχεί πάρα πολύ λόγω ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Το νησί μας διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις που δεν δύναται να εποπτευθούν με τόσο λίγο προσωπικό. Σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος τι ακριβώς θα γίνει; Θα αναμένουμε ώρες επί ωρών ενίσχυση από την Πελοπόννησο; Και αν ο καιρός δεν το επιτρέπει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της τραγική υποβάθμιση του τοπικού ΠΣ;» διερωτούνταν ο κ. Χαρχαλάκης.

Η πρώτη επιστολή εστάλη τον Δεκέμβριο του 2013 προς τον τότε αρχηγό του ΠΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου. Ο κ. Χαρχαλάκης ζητούσε την τοποθέτηση τεσσάρων πυροσβεστών για να καλυφθεί μέρος των έξι κενών οργανικών θέσεων. Στις 22 Απριλίου 2016 ο δήμαρχος επανέρχεται με νέα επιστολή προς τον αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά. Ο κ. Χαρχαλάκης ζητά την «άμεση ενίσχυση του προσωπικού του πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων και την άμεση διακοπή όλων των αποσπάσεων τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου». Στις 4 Ιουλίου 2016 ο δήμαρχος του νησιού ξαναθέτει το αίτημα της άμεσης ενίσχυσης των Κυθήρων σε πυροσβεστικό προσωπικό καθώς «σε περίπτωση ενός εκτεταμένου συμβάντος σε συνδυασμό με άσχημες καιρικές συνθήκες το υπάρχον προσωπικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς είναι εξαιρετικά μειωμένο για το μέγεθος και τα γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 ο κ. Χαρχαλάκης με νεά επιστολή ενημερώνει τον νέο αρχηγό του ΠΣ κ. Βασίλειο Καπέλειο. Τη συγκεκριμένη περίοδο στα Κύθηρα βρίσκονται στο νησί μόλις τέσσερις (!) πυροσβέστες για 12 οργανικές θέσεις.

Δυστυχώς, ανταπόκριση στις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις από την πλευρά του κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη δεν υπήρχε με αποτέλεσμα την καταστροφική πυρκαγιά.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση