Για τρίτο 24ωρο φλέγονται τα Κύθηρα με την κατάσταση στο νησί να παραμένει τραγική και ανεξέλεγκτη. Η μεγάλη πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί τόσο ώστε να θεωρείται καλή η εικόνα, ενώ οι κάτοικοι φωνάζουν όπως μπορούν την αγωνία για τις περιουσίες τους προς τους υπευθύνους, τα λάθη των οποίων, όπως φαίνεται, στοίχισαν πολύ.

kithira5

Το μεγάλο λάθος, λένε οι παράγοντες των Κυθήρων, έγινε το πρωί του Σαββάτου, όταν θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά και μπορούσαν να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Τότε όμως, ήταν που αναζωπυρώθηκε και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς μέχρι να επιστρέψουν εναέρια μέσα, το μέτωπο είχε μεγαλώσει και η πυρκαγιά είχε ξεφύγει. Εξάλλου, τα εναέρια μέσα χρειάζεται να σταματούν περί της 7 το απόγευμα, καθώς ανεφοδιάζονται από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, κατά κύριο λόγο, που είναι σχετικά μακριά.

Πλέον το βράδυ της Κυριακής, αφού είχε εκκενωθεί νωρίτερα η Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, η φωτιά είχε περιοριστεί στα νοτιοδυτικά του νησιού, όπου πάντως καίει αναξέλεγκτα. Οι πυροσβέστες μάχονταν για τρίτη νύχτα με τις φλόγες, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, ενώ σύσσωμο το νησί δεν έχει παρά μόνο ευχαριστίες για την προσπάθειά τους.

«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά »φούντωσε», καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», έλεγε την Κυριακή το μεσημέρι κάτοικος των Κυθήρων.

«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. »Κρανίου τόπος» το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.

«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος.

Στο νησί επιχειρούν επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων.

Ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι. Ο κ. Καπάκης τόνισε πως ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.


protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση