Ο πάμπλουτος Βικτόρ, που ασχολείται με το real estate, ανάβει την πρώτη «σπίθα» με ένα αστείο. Ο Πιερ, αριστερός καθηγητής πανεπιστημίου, βγαίνει από τα… ρούχα του και οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις των υπόλοιπων μελών της παρέας κάνουν το κοινό να αναφωνήσει «Για όνομα…». Η πολυσυζητημένη θεατρική κωμωδία, που την τελευταία διετία «έσπασε ταμεία» στο θέατρο «Αλίκη», στην Αθήνα, θα «ταξιδέψει» από τις 6 ως τις 12 Αυγούστου στην Κρήτη.

«Πρόκειται για ένα έργο που αποτυπώνει όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» εξηγεί στο Cretapost ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, που εντοπίζει ίχνη… «διαπλοκής» στις ανθρώπινες σχέσεις, μιλάει για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που «καταπίνουν» φιλίες χρόνων και δεν… βλέπει την ώρα για τις ολιγοήμερες διακοπές του στην «ευλογημένη Κρήτη», μαζί με την αγαπημένη φίλη και συμπρωταγωνίστριά του, Βίκυ Σταυροπούλου.

xatzhpanagiotis

Έρχεστε στην Κρήτη με ένα θεατρικό έργο που έχει κερδίσει την τελευταία διετία το κοινό. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της παράστασης;

Κλείσαμε μια διετία με θρίαμβο. Είδαν την παράσταση πάνω από 100.000 θεατές, στο θέατρο «Αλίκη». Είναι ένα πολύ ωραίο έργο, που όπως το λατρέψαμε εμείς όταν το πρωτοσυναντήσαμε, έτσι το λάτρεψε και το κοινό. Ένα έργο σύγχρονο, που γράφτηκε το 2009 από δύο ταλαντούχους Γάλλους συγγραφείς και έκανε μεγάλη επιτυχία και στην Γαλλία.

Μας σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, την εξαιρετική μεταφορά στα ελληνικά έκανε ο Θοδωρής Πετρόπουλος, ενώ η Αθανασία Σμαραγδή ετοίμασε ένα υπέροχο σκηνικό, που μεταφέρεται στην περιοδεία ακριβώς όπως ήταν στο θέατρο «Αλίκη».

Είναι ένα έργο που μιλάει για πράγματα που ενδιαφέρουν πολύ τον σύγχρονο θεατή, για πράγματα που είναι αναγνωρίσιμα απ’ όλους μας. Από ένα αστείο που κάνει ο Φάνης Μουρατίδης, που στο έργο είναι ένας πλούσιος δεξιός, πυροδοτείται μια τρομερή έκρηξη, που ξεκινάει κυρίως από εμένα, που υποδύομαι έναν αριστερό καθηγητή πανεπιστημίου.

Όλο αυτό είναι κάτι πολύ γνώριμο στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, ένας καβγάς από το πουθενά. Το κοινό βλέπει στην σκηνή τους συγγενείς, τους φίλους του, τον εαυτό του. Είναι, λοιπόν, ένα έργο που, με έναν πολύ ανάλαφρο, ξεκαρδιστικό τρόπο, μιλάει για πράγματα που έχουν βάθος.

Ποια στοιχεία κυριαρχούν στην παράσταση; Το γέλιο, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ μας;

Κυριαρχεί το γέλιο, μέσα από την… διαπλοκή που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως τις πολύ στενές μας σχέσεις. Μιλάμε για ένα παιδικό παρεάκι, για ανθρώπους που μεγάλωσαν μαζί, που ο ένας παντρεύτηκε την αδελφή του άλλου και που ζουν από πολύ μικρή ηλικία μαζί.

Μέσα σε μια βραδιά οδηγούνται σε τρομερές αποκαλύψεις, σε αλήθειες και ψέματα που κρύβονται επιμελώς, εδώ και χρόνια. Ξαφνικά, έρχονται όλα στο φως και δημιουργείται ένα χάος. Είναι μια παράσταση που απολαμβάνουμε πρώτοι από όλους εμείς οι ίδιοι, εδώ και δύο χρόνια.

xatzhpanagiotis2

Ένα έργο πρωταγωνιστών, με την Βίκυ Σταυροπούλου, τον Φάνη Μουρατίδη, τον Αντώνη Λουδάρο, την Μαρία Κωνσταντάκη και εμένα.

Το «μότο» του έργου είναι: «Ένα παιδί φέρνει την ευτυχία, αλλά το όνομα που θα του δώσεις μπορεί να φέρει μεγάλους μπελάδες». Πώς καταφέρνουμε τελικά και χάνουμε την ουσία, εστιάζοντας σε πράγματα μικρότερης σημασίας;

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Άλλωστε, αυτό δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης; Είδαμε παρέες να διαλύονται. Φίλους χρόνων να μην μιλούν μεταξύ τους, με αφορμή την πολιτική κατάσταση ή αυτό που αποκαλούμε «politically correct» και με το οποίο ασχολείται πολύ και το έργο μας. Τι είναι προοδευτικός; Τι είναι συντηρητικός; Το συγκεκριμένο έργο τινάζει στον αέρα όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα, τα οποία όλοι αναγνωρίζουν ως αλήθεια.

Τι σημαίνει για εσάς ένα ταξίδι στην Κρήτη; Σας ταιριάζει αυτός ο τόπος;

Μου αρέσει πάρα πολύ η Κρήτη, κατεβαίνω συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια με δουλειές, αλλά την επισκέπτομαι και για τις διακοπές μου. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος, που σου προσφέρει χαρά και απολαύσεις, ιδίως το καλοκαίρι. Σου δίνει μια μεγάλη ανάσα. Έχω μόνο ωραίες αναμνήσεις από το νησί και μάλιστα, επειδή έχουμε ένα μικρό κενό μετά την τελευταία παράστασή μας στον Άγιο Νικόλαο, αποφασίσαμε με την Βίκυ Σταυροπούλου να μείνουμε στην Κρήτη και να κάνουμε τις… τριήμερες διακοπές μας στο νησί, να μην πάμε αλλού.

Με την Βίκυ Σταυροπούλου σας δένει κάτι πολύ σπουδαίο…

Έτσι ακριβώς. Είναι μια σχέση ιδιαίτερη, είναι οικογένειά μου η Βίκυ.

Του Γεράσιμου Κόντου

Διαφήμιση
Διαφήμιση