HomeHL-WorldΕίναι επίσημο: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι αποσύρονται από τη Συμφωνία για το κλίμα

Είναι επίσημο: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι αποσύρονται από τη Συμφωνία για το κλίμα

«Παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ πλέον ενημέρωσαν και επίσημα ότι αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε το σχετικό έγγραφο στον ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εκ νέου συμμετοχής, στην περίπτωση σύναψης μιας καλύτερης συμφωνίας για τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, όπως η 23η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην πολιτική για το κλίμα που οδηγεί στην μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ προάγει την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο την απόφασή του για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σημειώνοντας ότι αυτή κοστίζει στις ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια, στερεί θέσεις εργασίας και θέτει εμπόδια στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και μεταποίησης.

Ομως, είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015. Ηγέτες άλλων χωρών διεμήνυσαν ότι η διεθνής συμφωνία είναι μη αναστρέψιμη.

Το νωρίτερο που μπορεί να ολοκληρωθεί η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού είναι στις 4 Νοεμβρίου 2020, την περίοδο των επόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters, Sputnik

Διαφήμιση
Διαφήμιση