HomeCity GuideΤαινία μικρού μήκους: «Η αποκάλυψη του παράλληλου»

Ταινία μικρού μήκους: «Η αποκάλυψη του παράλληλου»

Στον θερινό σινεμά «Βηθλεέμ»»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ταινιά μικρού μήκους «Αποκάλυψη του παράλληλου (unveiling a parallel)» αναμένεται να προβλήθεί την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο δημοτικό θερινό σινεμά «Βηθλέεμ».

Λίγα λόγια για την ταινία

Με έμπνευση από την ιστορία της οπτικής, τα ΜΜΕ, τη χημεία και την αστροβιολογία, η Ντορότα Βαλεντίνοβιτς δημιουργεί μια διεπιστημονική αφήγηση για το πώς η ανάπτυξη της φαντασίας ορίζεται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Το βασικό στόρι της ταινίας στηρίζεται στο βικτωριανό δυστοπικό μυθιστόρημα “Unveiling a Parallel” των Ella Merchant και Alice Ilgenfritz Jones (1893), όπου ο Άρης παρουσιάζεται ως ένας εξιδανικευμένος παράλληλος καλύτερος κόσμος, με ένα δίκαιο κοινωνικό καθεστώς, ισότητα των φύλων, σεβασμό στη φύση και ένα ιδανικό σύστημα αξιών. Η ταινία παρέχει επίσης υλικό αντι-ντοκιμαντέρ για την ορυκτή δομή του Κόκκινου Πλανήτη, εργαστηριακά δείγματα, ανάλυση φάσματος και πειράματα στην αβιογένεση – εδώ το οπτικό υλικό συνοδεύεται από ένα τραγούδι για την περιβαλλοντική καταστροφή, κλείνοντας την ταινία σε μορφή βιντεοκλίπ, αμφισβητώντας την απύθμενη πίστη της ανθρωπότητας στην επιστήμη και την πρόοδο.

unveiling_a_parallel_poster_info2a-copy

Στο “ Αποκάλυψη του παράλληλου ” διερευνάται ο ρόλος των οπτικών τεχνολογιών στη διαμόρφωση της γνώσης μας για τον πλανήτη Άρη και στις φαντασιώσεις μας για την ύπαρξη ζωής εκεί. Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν όχι μόνο νέους τρόπους απεικόνισης, αλλά και νέους τρόπους αντίληψης -οι σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μηχανήματα πλέον και όχι μέσα από τα δικά μας μάτια. Η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για την Άρη αποτελεί ιδανικό δείγμα τεχνολογικού προϊόντος. Τα αποσπάσματα που κινηματογραφήθηκαν στην Κρήτη βασίζονται στο ουτοπικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα “Unveiling a Parallel”, στο οποίο ο πλανήτης Άρης απεικονίζεται ως ένας καλύτερος κόσμος, όπου έχουν αναπτυχθεί «ιδανικές» κοινωνίες. Το μυθιστόρημα γράφτηκε σε μία σημαντική συγκυρία. Ο Ιταλός αστρονόμος Τζοβάνι Σκιαπαρέλι είχε ανακαλύψει στον Άρη, όπως θεώρησε τότε, τις περίφημες διώρυγες. Εξαιτίας αυτής της οφθαλμαπάτης ο άνθρωπος άρχισε τις εικασίες για την ύπαρξη ζωής στον Άρη. Η επιλογή του Ψηλορείτη, του τόπου όπου ανατράφηκε ο Δίας, συμβολίζει τις καταβολές της ζωής στο σύμπαν.

Σκηνοθεσία: Ντορότα Βαλεντινόβιτς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παπαδάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας/Οπερατέρ: Βασίλης Φλουρής

Διδασκαλία ηθοποιών: Κωνσταντίνα Πάλλη

Βοηθός Οπερατέρ: Γιάννης Μαθιουδάκης

Ηχολήπτης: Μαριέττα Γραμματικάκη

Βοηθός Ηχολήπτη: Τόμας Σενκ

Σκριπτ: Αναστασία Παλισίδου

Κοστούμια: Τέριλ Σκοτ

Μακιγιάζ: Μυρτώ Αλεξάκη

Παραγωγή: Φανή Αναγνώστου-Μάρθα Λυρώνη

Βοηθοί Παραγωγής: Μαρία Παπαδάκη, Μυρτώ Αλεξάκη

Ηθοποιοί: Ίαν Αμπτζιγιάννης, Άννα Δοξαστάκη, Αντώνης Περαντωνάκης, Ελένη Στρατάκη, Μαρία Φουράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση