HomeΚΡΗΤΗ«Καταστροφική πολιτική και αδράνεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο της υγείας»

«Καταστροφική πολιτική και αδράνεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο της υγείας»

Ερώτηση του γραμματέα της ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mε ερώτηση του προς τo Υπουργείo Υγείας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει την καταστροφική πολιτική και αδράνεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο της υγείας ενώ τονίζει ότι η συστηματική και διαρκής μείωση των επενδύσεων στο σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας έχει ως συνέπεια να είναι δραματικές οι συνθήκες παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων που υπηρετούν σε αυτό.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση κωφεύει στις ανάγκες του ΕΣΥ και με νομοσχέδια γραμμένα στο γόνατο, με δήθεν μεταρρυθμίσεις ιδρύει τα ΤΟΜΥ που πέρα από την απασχόληση που θα προσφέρουν δεν πρόκειται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 «Η συστηματική και διαρκής μείωση των επενδύσεων στο σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας έχει ως συνέπεια να είναι δραματικές οι συνθήκες παροχής ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων που υπηρετούν σε αυτό.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση κωφεύει στις ανάγκες του ΕΣΥ και με νομοσχέδια γραμμένα στο γόνατο, με δήθεν μεταρρυθμίσεις ιδρύει τα ΤΟΜΥ που πέρα από την απασχόληση που θα προσφέρουν δεν πρόκειται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ωστόσο, τεράστια είναι τα προβλήματα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως σας έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει με κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα Νοσοκομεία της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι δέχονται περιστατικά και από τα γύρω νησιά, οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια να υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ ενώ άλλοι εξαιτίας έλλειψης κλίνης ΜΕΘ, αναγκάζονται να μεταφέρονται σε άλλη διαθέσιμη μονάδα, με τεράστιο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος γι΄ αυτούς και τους οικείους τους.

Επιπλέον οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ , η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών πνίγουν τα νοσοκομεία και εξαντλούν τους εργαζόμενους, οι οποίοι με διπλοβάρδιες παραμένουν στο πόστο τους, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης.

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στα κέντρα Υγείας και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ,τα οποία εξαιτίας των μειωμένων προϋπολογισμών, του αποδεκατισμένου  προσωπικού, του απαρχαιωμένου  ιατρικού εξοπλισμού, της  δυσκολίας στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έπειτα από έρευνά της, σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας και 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας.

 Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν  μόνο 3.000 ιατροί, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί(!).

Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20% ενώ στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού, πλην Ιατρών, υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που τυγχάνουν Κυβερνητικής απαξίωσης είναι τα κέντρα υγείας της Κρήτης, που  εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ιδιαίτερα τα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Αρκαλοχωρίου.

Το  Κ.Υ. Μοιρών, αν και απευθύνεται σε έναν πληθυσμό 55 με 60 χιλιάδες ατόμων παρουσιάζει  τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, μολονότι πρέπει να καλύψει τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και το πολυδύναμο ιατρείο του Τυμπακίου.

Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 με 120 άτομα την ημέρα και κατά μέσο όρο έχει 5 διακομιδές το 24ωρο. Τις διακομιδές τις συνοδεύει ιατρός του κέντρου υγείας.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ακτινολόγος ιατρός και η μία τεχνολόγος που διαθέτει το κέντρο Υγείας, όταν απουσιάζει, οι ασθενείς απευθύνονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου ή στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο του καλύπτεται από μία παρασκευάστρια και μία βιοχημικό. Μικροβιολόγος δεν υπάρχει και όταν η παρασκευάστρια απουσιάζει καλύπτεται από νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει ένας καρδιολόγος αλλά το κέντρο Υγείας δεν διαθέτει υπέρηχο. Το γραφείο κίνησης διαθέτει μόνο με τρεις εργαζόμενους που πρέπει να καλύψουν κυκλικό ωράριο. Ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κυρίως υπολογιστών ενώ ο νέος βιοϊατρικός εξοπλισμός γίνεται με δωρεές.

Το Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου παρουσιάζει επίσης τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, στην υλικοτεχνική υποδομή, ενώ ορατά είναι τα κτιριακά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Η επισκεψιμότητα για το εν λόγω κέντρο υγείας ξεπερνά τα  100 άτομα ημερησίως, ενώ δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις τόσο στα προαναφερθέντα Κ.Υ όσο και στα άλλα Κ.Υ της Κρήτης.

Επειδή οι συμπολίτες μας δεν έχουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες μάλιστα φορολογούνται.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κάλυψη των κενών θέσεων των ιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στο σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λειτουργούν όλες οι κλίνες των Μονάδων εντατικής θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας;
  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου των Κέντρων Υγείας της χώρας;
  4. Αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο που δημιουργείται από την καταστροφική πολιτική σας και στο χώρο της υγείας;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση