HomeHL-Greece«Σουρωτήρι» έκαναν το Αιγαίο 11 τουρκικά μαχητικά

«Σουρωτήρι» έκαναν το Αιγαίο 11 τουρκικά μαχητικά

Αύγουστος με σοβαρές προκλήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εάν κάποιος κατέγραφε απλώς τους αριθμούς θα θεωρούσε ότι η χθεσινή ημέρα, Τρίτη 1η Αυγούστου, ήταν ένα σχεδόν συνηθισμένο 24ωρο στο Αιγαίο. Η παράθεση των αριθμών, όπως καταγράφηκε από την Πολεμική Αεροπορία, δείχνει ότι συνολικά 11 τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, έκαναν 8 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 7 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι φαίνεται στα νούμερα.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, κινήθηκαν σε τέσσερα ζεύγη και μία τριάδα. Έμπαιναν κατά βούληση στο Αιγαίο, από νωρίς το πρωί, σχεδόν μέχρι τις 19:30 το απόγευμα. Η αποστολή των τουρκικών μαχητικών ήταν να εκτελούν πτήσεις γύρω από τα ελληνικά νησιά. Παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, οι Τούρκοι πιλότοι έμπαιναν ανάμεσα σε Λήμνο-Λέσβο, Χίο-Σάμο ενώ αργά το απόγευμα πέταξαν γύρω από τη Ρόδο. Η τακτική τους ήταν απλή: Έμπαιναν στο FIR Αθηνών, εισέβαλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και ξαναέβγαιναν…

Η 1η Αυγούστου ήταν μια δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία. Είναι ενδεικτικό ότι, έπειτα από πολύ καιρό, απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής απ’ όλα τα νησιά που οι πιλότοι βρίσκονται σε readiness. Λήμνος, Σκύρος αλλά και Καστέλι της Κρήτης απ’ όπου απογειώθηκαν τα ελληνικά F-16 που αναγνώρισαν τον σχηματισμό των τουρκικών αεροσκαφών που επέλεξαν να πετάξουν γύρω από τη Ρόδο.

Αερομαχίες δεν σημειώθηκαν, αφού οι Τούρκοι κάθε φόρα που οι Έλληνες πιλότοι τους έβαζαν σε παραμέτρους επέλεγαν την απεμπλοκή και έφευγαν για να επιστρέψουν στις βάσεις τους… Και τότε γιατί καταγράφηκαν μόνο 7 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου; Η απάντηση είναι ότι η ελληνική πλευρά, με προφανή σκοπό την αποκλιμάκωση, καταγράφει σαν μία παραβίαση την είσοδο κάθε τουρκικού σχηματισμού, παρά το γεγονός ότι μπορεί να αποτελείται από δύο, τρία ή και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη…

Αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δήλωναν προβληματισμένοι από την τακτική των Τούρκων. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν κουρελιάσει το θερινό μορατόριουμ πτήσεων που προβλέπει ότι δεν γίνονται ασκήσεις και επιθετικές πτήσεις το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός και να μην δημιουργηθούν ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτό που είναι ανεξήγητο είναι το γιατί οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν «σουρωτήρι» τον εθνικό εναέριο χώρο, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο. Ήθελαν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής; Τσέκαραν τις ετοιμότητες των πιλότων και τις διαθεσιμότητες των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής; Όλα αυτά μαζί; Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί.

Κι αν για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά γύρω από τη Λέρο την προηγούμενη Παρασκευή 28 Ιουλίου η εξήγηση είναι ότι η τουρκική πλευρά ενοχλήθηκε όταν ελληνικά μαχητικά προέβησαν στην εικονική αναχαίτιση τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου CN-235 που πετούσαν σε μεγάλο ύψος, για τις χθεσινές προκλήσεις δεν υπάρχει προφανής απάντηση, γεγονός που θέτει την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας σε κατάσταση επιφυλακής.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση