HomeΚΟΣΜΟΣΜαραθώνια συνεδρίαση μετά το ναυάγιο στο Κυπριακό

Μαραθώνια συνεδρίαση μετά το ναυάγιο στο Κυπριακό

Στο τραπέζι τα επόμενα βήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προληπτικά μέτρα με στόχο την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών μετά τη κατάρρευση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Κραν Μονταντά συζήτησε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, οι σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς στοχεύουν στην επέκταση της κατοχής και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Λευκωσία παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στους πολιτικούς αρχηγούς.  Στην συνεδρίαση που διήρκησε γύρω στις 4,5 ώρες συζητήθηκαν ξανά τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Κατά τις δηλώσεις του εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου, πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν παράπονο για το γεγονός ότι η ενημέρωση που έλαβαν για τα μέτρα αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ελλιπής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε τα μέτρα που θα ληφθούν σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και ΕΕ, συμπληρώνοντας πως σημασία έχει αυτά να καταστούν αποτελεσματικά και όχι να δημοσιοποιηθούν. Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε για άλλη μια φορά την πρόσκληση του κ. Αναστασιάδη προς την Τουρκία για επανέναρξη του διαλόγου υιοθετώντας το πλαίσιο Γκουτέρες. Σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ότι ο λόγος της αποτυχίας ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία ξέφυγε από το πλαίσιο.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις πολιτικών αρχηγών είπε ότι δεν είναι ώρα των κατηγοριών συμπληρώνοντας ότι όσα ακούστηκαν είναι και αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η θέση του κόμματος του είναι ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο. Σημείωσε πως το πλαίσιο Γκουντέρες είναι ασπίδα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να αναχαιτίσει προγραμματισμούς και νέα τετελεσμένα της Τουρκίας. Η Τουρκία είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σταδιακά εξαγγέλλει μέτρα για σχέδιο Β και Γ΄ και για τον λόγο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες από την στιγμή που η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει στο πλαίσιο που έχει τεθεί για το ζήτημα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες λόγω της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά και ο μόνος τρόπος για ριζική αντιμετώπιση των συνεπειών είναι να καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στο πλαίσιο Γκουτέρες. Το πλαίσιο Γκουτέρες είπε ο Άντρος Κυπριανού, μας επιτρέπει να συζητήσουμε χωρίς να ανησυχούμε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να κατανοήσουν πόσο κρίσιμες είναι οι εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως δεν άκουσε εκ μέρους του Ν. Αναστασιάδη συγκεκριμένα μέτρα που θα αποτρέπουν τις Τουρκικές κινήσεις.  Αυτή την στιγμή, είπε, θα έπρεπε να επικεντρωνόμασταν σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πείσουμε ότι οι θέσεις της Τουρκίας για τις εγγυήσεις είναι απαράδεκτες

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι κατέθεσε εισηγήσεις και ανέμενε πιο λεπτομερή ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τόνισε ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να ενισχύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει να αποτρέπουν ενέργειες της Τουρκίας που θα οδηγούν σε αναβάθμιση. Σημείωσε τέλος ότι πρέπει να υπάρξει πλαίσιο για την επανένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση