HomeΕΛΛΑΔΑΤσακαλώτος: Κάποιοι δεν θέλουν το άσυλο, γιατί δεν θέλουν τις καταλήψεις

Τσακαλώτος: Κάποιοι δεν θέλουν το άσυλο, γιατί δεν θέλουν τις καταλήψεις

«Δεν είναι προετοιμασία το πανεπιστήμιο μόνο για την αγορά εργασίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις καταλήψεις απέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις αντιδράσεις για την κατάργηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Μη μας λέτε για τα ναρκωτικά και τη βία, πείτε μας για τις καταλήψεις, πείτε ότι θέλετε τους φοιτητές να κάθονται στα αυγά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή.

«Οι καταλήψεις είναι παράνομη πράξη ή δεν είναι; Δεν θέλουν κάποιοι να γίνονται καταλήψεις, εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές, εγώ πιστεύω ότι οι πολλές είναι λάθος, αλλά κι αν είναι λάθος και δεν συμφωνώ δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητήσω» είπε.

Ο υπουργός ανέφερε δηκτικά ότι είναι «πολύ μεγάλος καημός των θεσμών η αποπελατικοποίηση του κράτους σε κάποια από αυτά που λένε συμφωνώ, γιατί θέλουν να καταργήσουν το πελατειακό κράτος που έστησαν τα προηγούμενα κόμματα, σε κάποια διαφωνώ, αλλά δεν μας έχει πει να κάνουμε θεσμούς που να προστατεύουν από το ιδιωτικό συμφέρον». «Δεν είναι κίνδυνος το ιδιωτικό συμφέρον που θέλει να μπει μέσα στα πανεπιστήμια;» διερωτήθηκε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι είναι λάθος η αξιολόγηση σε σχέση με την έρευνα όπως πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Ο ανταγωνισμός δεν είναι για την παιδεία, είναι δημόσιο εγχείρημα η παιδεία, δεν είναι ποιος θα πάει καλύτερα, ένα πράγμα να θέλει ένα τμήμα να θέλει να πάει καλύτερα από πέρυσι, και άλλο να θέλει να είναι καλύτερο από άλλο» υποστήριξε.

«Δεν είναι προετοιμασία το πανεπιστήμιο μόνο για την αγορά εργασίας, το εργαλειακό πανεπιστήμιο που θέλει να βγάλει λεφτά και να βοηθήσει την οικονομία δεν έχει αυταξία, ούτε τελικά βοηθάει την οικονομία» τόνισε.

«Τη βρήκαμε τη νέα ισορροπία για τα ερευνητικά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα; δεν ξέρω θα το δούμε» είπε ακόμα ο κ. Τσακαλώτος.

Στην κατάργηση του σημερινού νομικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο επέμεινε νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ν/σ για την Παιδεία. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι με τις προωθούμενες στο ν/σ αλλαγές διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία των ιδεών. Δεν έλυσε, τόνισε, το πρόβλημα η κατάργηση του ασύλου, το ενέτεινε.

«Πάτε να μετατρέψετε τους πανεπιστημιακούς χώρους σε άβατα εγκλημάτων» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο. Όπως είπε, όταν διαπράττεται αδίκημα πρέπει να συνέλκει το πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίσει για το «νομικό χαρακτήρα» του αδικήματος και μετά να κληθούν οι αρχές, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε οι δράστες θα έχουν διαφύγει. «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριο τους τα ΑΕΙ. Συζητάμε σήμερα αν η ΕΛΑΣ θα χρειάζεται ειδική άδεια για τη διάπραξη κοινών εγκλημάτων…» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση