HomeHL-CultureΈκθεση έργων χαρακτικής με θέμα τον «Ερωτόκριτο»

Έκθεση έργων χαρακτικής με θέμα τον «Ερωτόκριτο»

Στο Βραχάσι Λασιθίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«15+1 απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χάραξαν έργα για τον “Ερωτόκριτο”» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης που παρουσιάζεται από τις 4 έως τις 20 Αυγούστου στο Παλαιό Παρθεναγωγείο του Βραχασίου.

Την έκθεση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος» , στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών Συναντήσεων – Βραχάσι 2017», με την υποστήριξη του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. (Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικόλαου).

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μανόλης Γιανναδάκης, Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

boris_georgitseli-1

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την ερχόμενη Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση εγκαινίων, την οποία θα προλογίσει ο κ. Μανόλης Γιανναδάκης. Το μουσικό σήμα για την έναρξη της εκδήλωσης θα δώσουν οι Αλέκος και Μιχάλης Κακέπης, οι οποίοι θα τραγουδήσουν αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες:

•Της φιλολόγου κας Ναταλίας Δεληγιαννάκη, με θέμα: «…να μιλήσω απλά, να μου δοθεί αυτή η χάρη» και

•Της επίκουρης καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κας Τασούλας Μ. Μαρκομιχελάκη, με θέμα: «Ζωγραφική στον Ερωτόκριτο: Πορτραίτα αγαπημένων στο νου, στην καρδιά και στον καμβά».

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική βραδιά, με τον Paul Goodman, τη Μανωλία Κοκολογιάννη και την Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου να προσφέρουν στο κοινό ένα πληθωρικό άκουσμα. Πρωτότυπες συνθέσεις, με αφορμή παλιούς ήχους από διάφορες παραδόσεις και ρεύματα γύρω και πέρα από τη Μεσόγειο, θα «ζωντανέψουν» μέσα από μελωδίες από σάζι, λύρα, κρουστά και τσέλο.

Λίγα λόγια για την Έκθεση

Όπως αναφέρει ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μανόλης Γιανναδάκης, το πλήθος των περιγραφών και των συμβολισμών στον ποιητικό λόγο του «Ερωτόκριτου» «δεν ήταν παρά η αφορμή» για τους 15, σπουδάστριες/στές τότε στο Α.Π.Θ., να προσεγγίσουν και να φιλοτεχνήσουν με τον εικαστικό τους λόγο, έργα με ζητούμενο την Τέχνη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ίδιο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία στο Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών (ακαδ. Έτος 2011-12).

«Αφού περιδιαβάσαμε τους στίχους του Βιτσέντζου Κορνάρου, παράλληλα με τις χρήσιμες παρατηρήσεις της φιλολόγου κας Ναταλίας Δεληγιαννάκη, μας απασχόλησαν πέραν της ποιητικής των ζητημάτων του “Ερωτόκριτου”, ζητήματα όπως: Η έρευνα για εκδόσεις του έργου με εικόνες από τα τυπογραφεία της Βενετίας αλλά και μεταγενέστερες, το ιστορικό πλαίσιο παράλληλα με την τέχνη της Αναγέννησης, ο μανιερισμός στο ύφος του έργου, υπαινιγμοί και λειτουργία των Αρχαίων μύθων, “Ερωτόκριτος” και προφορική παράδοση, καθώς και η μουσικότητα των μελοποιημένων στίχων μέσα στο πέρασμα του χρόνου» σημειώνει ο κος Γιανναδάκης.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, μερικά από τα θέματα που θέτει το έργο είναι διαχρονικά και κυρίαρχα, όπως η αίσθηση των ανθρώπινων σχέσεων και του φυσικού κόσμου. «Σε συνάρτηση, βέβαια, με τα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία που θίγει –προσθέτει– φαίνεται ότι από τότε μέχρι και σήμερα κυριαρχεί ο αγώνας για την υπέρβαση των στεγανών ως προς την απελευθέρωση της γυναικείας φύσης καθώς και τον αγώνα του άλλου φύλου για την κατάκτηση της ομορφιάς με την υψηλή φρόνηση». Τα έργα των καλλιτεχνών, με τον έναν ή άλλο τρόπο, επαναπροσδιορίζουν παραστατικά ή αφαιρετικά την αισθητοποίησή τους για το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σύγχρονες μορφοπλαστικές διαδικασίες, με τη χρήση της τέχνης των χαράξεων και των εκτυπώσεων, μέσω της εφαρμογής τόσο των παραδοσιακών καλλιτεχνικών μεθόδων ως και των ηλεκτρονικών εκτυπώσεων, ακόμη και με έργα κινούμενης εικόνας. Εκτίθενται τα έργα των: Ζωής Αντωνιάδη, Μιχάλη Βαφόπουλου (5ο έτος), Μπόρις Γεωργιτσέλη, Κυριάκου Θεοχάρους, Δώρας Κουρτέσα, Σωτηρίας Καλλία (5ο έτος), Θανάση Καφετζή (Τμ.κινηματογράφου), Δέσποινας Ματζάρη, Ιωάννας Παπαδημητρίου, Ισιδώρας Παπαδούλη, Πόλυς Σχοινά, Ιωάννας Ταιγανίδου, Αυγής Τόπακα, Κατερίνας Τσίτσελα, Ελένης Χατζηνεοφύτου και Μανόλη Γιανναδάκη.

Ένα προσωπικό σημείωμα από τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μανόλη Γιανναδάκη

«Πρέπει να αναφερθεί ότι τα έργα που παρουσιάζονται τον Αύγουστο του 2017 στο Βραχάσι Λασιθίου είναι ένα μέρος της έκθεσης “Αφιέρωμα στον Ερωτόκριτο”. Η έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί αν δεν ανταποκρινόμασταν στην πρόσκληση του προγράμματος πρωτοβουλίας της επίκουρης καθηγήτριας του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., κας Τασούλας Μαρκομιχελάκη.

Με αφορμή τη διδασκαλία της γύρω από το εμβληματικό κείμενο της Κρητικής Λογοτεχνίας “Ερωτόκριτος”, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η σκέψη μιας συνεργασίας με την ιστορικό Τέχνης Ίριδα Κρητικού, που είχε ως αντικείμενο μια εικαστική έκθεση με θέμα το μεγάλο αυτό ποιητικό έργο, με τη συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών. Με την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχασίου “Ο Αναύλοχος”, μας δόθηκε η ευκαιρία της παρουσίασης των εικαστικών προσεγγίσεών μας στο Βραχάσι Λασιθίου στην Κρήτη, στα πλαίσια των “Πολιτιστικών Συναντήσεων” για το έτος 2017.

ioanna_papadimitriou

Είναι μια συμβολική κατάθεση, ένας φόρος τιμής στον Βιτσέντζο Κορνάρο και το μέγα έργο του.

Επιπλέον, εκ μέρους μου, μια πράξη αναστοχασμού, με συγκίνηση πολλάκις στην ανάκληση στη μνήμη της μουσικότητας των μελοποιημένων στίχων του έργου, των πρωταρχικών παιδικών ακουσμάτων μου, ως ένα βήμα αργότερα “στο ξάνοιγμα της γνώσης”» .

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 17:30 έως τις 20:30 Στο Παλαιό Παρθεναγωγείο Βραχασίου (νυν έδρα Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Αναύλοχος»)

Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. Επικοινωνίας: 2841032882 (κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης) email: [email protected]

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Μανόλης Γιανναδάκης, Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: •Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. (Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικόλαου) •Βραχασώτικο Σπίτι – Λαογραφική έκθεση

Διαφήμιση
Διαφήμιση