HomeHL-WorldΜε το αίμα δέκα ανθρώπων «βάφτηκαν» οι κάλπες στη Βενεζουέλα

Με το αίμα δέκα ανθρώπων «βάφτηκαν» οι κάλπες στη Βενεζουέλα

Πάνω από 120 οι νεκροί το τελευταίο τετράμηνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το τελευταίο 48ωρο στην Βενεζουέλα, όπου διεξήχθησαν την Κυριακή εκλογές με σκοπό να δοθεί στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο η δικαιοδοσία αλλαγής του Συντάγματος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενώ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έσπευδαν να ψηφίσουν την αλλαγή, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης γέμιζαν τους δρόμους των πόλεων δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην διαδικασία των εκλογών, για την οποία εκφράζονται διεθνώς φόβοι πως είναι «στημένη».

Ο στρατός διέλυσε τους διαδηλωτές που επιτέθηκαν σε εκλογικά τμήματα και έστησαν οδοφράγματα, προσπαθώντας να ακυρώσουν την διαδικασία εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των εισαγγελέων, εννέα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την νύχτα, έως το πρωί της Κυριακής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών το τελευταίο τετράμηνο σε τουλάχιστον 120.

Μεταξύ των νεκρών ένας 39χρονος υποψήφιος, που δολοφονήθηκε όταν του επιτέθηκαν μέσα στο σπίτι του, ένας 13χρονος και ένας 17χρονος στην πόλη Ταχίρα και ένας 30χρονος, ηγέτης της νεολαίας κόμματος της αντιπολίτευσης. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης. Ανάλογες εικόνες βίας και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μαρακαΐμπο, αλλά και το Πουέρτο Ορντάζ, στα ανατολικά.

Το «φιάσκο» με την ψήφο του Μαδούρο

Νωρίς το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα, κρατώντας την ειδική κάρτα με την οποία έχει προμηθεύσει όλους τους πολίτες της χώρας και για την οποία η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως θέλει να τους έχει «φακελωμένους».

«Είμαι ο πρώτος ψηφοφόρος της χώρας. Ζητώ από τον Θεό την ευλογία του για να ασκήσει ελεύθερα ο λαός το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου», είπε ο Μαδούρο, που συνοδευόταν από την σύζυγό του Σίλια Φλόρες. Αμέσως σκάναρε την κάρτα του για να ψηφίσει, όμως όπως κατέγραψαν οι κάμερες, το μηχάνημα έδειξε το μήνυμα: «Αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχει ή η ταυτότητα έχει ακυρωθεί».

Τελικά ο Μαδούρο ρώτησε την υπάλληλο αν ήταν όλα οκ, κι εκείνη του απάντησε καταφατικά, χωρίς πάντως να του δείξει την οθόνη.

Ανησυχία για το αποτέλεσμα στην διεθνή κοινότητα

Επιδίωξη του Μαδούρο με τις εκλογές αυτές είναι να ενισχύσει την εξουσία του, όμως η διαδικασία αμφισβητείται ευρέως, με τις καταγγελίες να αναφέρουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν δύο φορές, την μία βάση της περιοχής και την άλλη βάσει του βιομηχανικού τομέα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα, αναφέροντας πως υπήρχαν ουρές στα εκλογικά τμήματα, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνουν άλλες πηγές.

Βάσει δημοσκόπησης της εταιρίας Datanalisis, εξάλλου, το 70% των Βενεζουελάνων δήλωνε κατά της αναθεώρησης, ενώ το 80% αντιτίθεται στον ίδιο το Μαδούρο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση