Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο κ. Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έφτασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου με το προεδρικό αεροσκάφος στις 10:40 περίπου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μαρτινέγκο όπου κατέθεσε στεφάνι στον Τάφο του κορυφαίου στοχαστή και συγγραφέα.

pavlopoulos-martinego

Στον χώρο του Μνημείου τελέστηκε τρισάγιο από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ενώ εκπρόσωπο των τοπικών αρχών και φορέων υποδέχθηκαν τον πρώτο πολίτη της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Παυλόπουλος κατευθύνθηκε με τη συνοδεία του και κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μυρτιά, που αποτέλεσε και τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής του. Στο Μουσείο Καζαντζάκη είχε διοργανωθεί εκδήλωση με ομιλίες για τον σημαντικό Κρητικό συγγραφέα, ενώ ο κ. Παυλόπουλος  ξεναγήθηκε στη συνέχεια στους χώρους του.

Κατά την άφιξή του στη Μυρτιά, ο κ. Παυλόπουλος έτυχε θερμής υποδοχής από κατοίκους της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εγκαταστάσεις του Μουσείου για να τον δουν από κοντά.

Σε δηλώσεις του από το Μουσείο Καζαντζάκη ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ευρώπη για τον κόσμο ολόκληρο αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το Νίκο Καζαντζάκη είναι το αδάμαστο πνεύμα του. Το πνεύμα που υπερασπίστηκε την ελευθερία. Και το πνεύμα που αναζήτησε διαρκώς την αλήθεια. Αυτές οι δύο έννοιες, αυτοί οι δύο αγώνες ταιριάζουν πολύ περισσότερο σήμερα, ακόμα και από την εποχή του Καζαντζάκη, στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο που δοκιμάζεται. Φαντάζομαι ότι όλοι πρέπει να ξαναγυρίσουμε πάλι σε αυτά που είχε πει. Να τα σκεφθούμε με το σημερινό μάτι. Για να καταλάβουμε πώς ο Καζαντζάκης παραμένει επίκαιρος».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, σε εστιατόριο της Μυρτιάς. Στη συνέχεια, το απόγευμα και μετά από ολιγόωρη ξεκούραση, ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στις 17:50 στο Πολύκεντρο του Δήμου Χερσονήσου στο Κράσι, όπου θα παρακολουθήσει τη διοργανωθείσα εκδήλωση με θέμα “Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι”.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην ανατολική Κρήτης:

«Τον  τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο Ηρακλείου επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Έτος Καζαντζάκη» που συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κρήτης,  οι Δήμοι Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων , Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου. Τον Πρόεδρο υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο, παρουσία βουλευτών, τοπικών και στρατιωτικών αρχών».

Φωτογραφίες: image-services

Διαφήμιση
Διαφήμιση