HomeHL-WorldΝύχτα βίας στο Λονδίνο με αφορμή τον θάνατο νεαρού στα χέρια αστυνομικών

Νύχτα βίας στο Λονδίνο με αφορμή τον θάνατο νεαρού στα χέρια αστυνομικών

Έπειτα από καταδίωξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νύχτα άγριων επεισοδίων έζησε το Ντάλστον στο ανατολικό Λονδίνο όταν μια διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας ξέφυγε από κάθε έλεγχο με νεαρούς να βάζουν φωτιές και να πετούν βόμβες μολότoφ σε αστυνομικούς.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα να αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Το φιτίλι της οργής άναψε ο θάνατος του 20χρονου μαύρου Ρασάν Τσάρλς το περασμένο Σάββατο (21 Ιουλίου 2017). Αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν τον νεαρό πατέρα ενός μικρού κοριτσιού που εγκατέλειψε μετά από καταδίωξη το αυτοκίνητο που οδηγούσε και μπήκε σ’ ένα κατάστημα. Ένας αστυνομικός κατάφερε να ρίξει στο έδαφος το νεαρό, ο οποίος σταμάτησε να αναπνέει. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο.

https://www.youtube.com/watch?v=e41QT-m8Jks

Ανεξάρτητη αστυνομική επιτροπή ερευνά τι ακριβώς συνέβη κατά τη σύλληψή του 20χρονου. Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν, είπαν ότι ο Τσαρλς προσπάθησε «να καταπιεί ένα αντικείμενο» κι ότι ο αστυνομικός που τον ακινητοποίησε προσπάθησε να του το βγάλει από το λαιμό.

Αλλά σε βίντεο κλειστού κυκλώματος ο αστυνομικός φαίνεται να σφίγγει τον λαιμό του νεαρού, μέχρι που σταμάτησε να αναπνέει. Όταν ο αστυνομικός το κατάλαβε, άρχισε να τον κουνάει, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ο αστυνομικός έμεινε άναυδος και μετά επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το κέντρο.

Το βίντεο κυκλοφόρησε γρήγορα στα social media προκαλώντας οργή με πολλούς χρήστες να καταγγέλλουν τον αστυνομικό για αδικαιολόγητη χρήση βίας και επιθετική συμπεριφορά, ενώ στο Twitter κυκλοφόρησε το σύνθημα #JusticeForRash («Δικαιοσύνη για τον Ρας»).

https://www.youtube.com/watch?v=cR1p-HRpaKg

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας (Independent Police Complaints Commission), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει: «Κατανοούμε τις ανησυχίες που προκάλεσε ο θάνατος του Ρασάν. Θα διερευνήσουμε τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του, αν υπάρχουν ενδείξεις παραπτώματος ή εγκληματικής συμπεριφοράς».

Η Επιτροπή είπε ότι θα προσπαθήσει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της οικογένειας του θύματος και της κοινότητας του ΧάκνεΪ.

https://www.youtube.com/watch?v=FlaWiMQtlFE

Ήδη από χθες το απόγευμα κατέβηκαν νεαροί στους δρόμους του ανατολικού Λονδίνου για να καταγγείλουν την αστυνομική βία. Έστησαν οδοφράγματα με στρώματα και κάδους απορριμμάτων στο δρόμο που οδηγεί στο κατάστημα, όπου πέθανε ο Ρασάν Τσαρλς, έβαλαν φωτιές κι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων.

Το βράδυ ομάδα νεαρών επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα επεισόδια.

https://www.youtube.com/watch?v=Fm7C_DGr1ZU

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση