HomeHL-WorldΚιμ: Στην εμβέλεια των πυραύλων μας οι ΗΠΑ – Ανησυχία για τη νέα δοκιμή

Κιμ: Στην εμβέλεια των πυραύλων μας οι ΗΠΑ – Ανησυχία για τη νέα δοκιμή

Αναλυτές: Ποιες πόλεις μπορούν να χτυπήσουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έχει προκαλέσει νέα ανησυχία, την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί ότι όλη η επικράτεια των ΗΠΑ είναι στην εμβέλεια των πυραύλων του.

Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε τη δεύτερη εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε την Παρασκευή. Η δοκιμή είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Μετά τη δοκιμή ο ηγέτης της Β. Κορέας δήλωσε ότι ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων, σημειώνοντας πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί ένα ανεκτίμητο εφόδιο που δεν μπορεί να ανακληθεί ή να αντικατασταθεί.

Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14 και διένυσε μια απόσταση 998 χλμ κι έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ανέφερε το KCNA.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Η Μελίσα Χάναμ, ειδική σε ό,τι αφορά το πυραυλικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, στο James Martin Center, δήλωσε στον Guardian ότι η τελευταία δοκιμή έδειξε πως η Αλάσκα είναι εντός της εμβέλειας και πως μίας δοκιμαστική πτήση 45 λεπτών δείχνει ότι μπορεί να φτάσει ο πύραυλος τη Ν. Υόρκη.

«Η δοκιμή έδειξε ότι η Αλάσκα είναι εντός εμβέλειας… Η προκαταρκτική εικασία μου είναι ότι τώρα δοκιμάζουν αυτόν τον πύραυλο για να δουν αν μπορεί να πάει πιο μακριά. Πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την καμπύλη εμβέλειας, αλλά είναι πιθανό ότι προσπαθούν να δείξουν ότι πράγματι η Νέα Υόρκη δεν είναι μακριά», ανέφερε η Χάναμ.

Μία εμβέλεια 9.500-10.000 χλμ.- που μία πτήση 45 λεπτών δείχνει ότι είναι πιθανή- σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε ενδεχομένως να χτυπήσει στόχους στην ανατολική ακτή, όπως η Νέα Υόρκη, επεσήμανε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies στην Καλιφόρνια εκτίμησε ότι η εκτόξευση έδειξε πως το Λος Αντζελες είναι εντός εμβέλειας ενός πυραύλου της Β. Κορέας, αλλά ότι το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον παραμένουν εκτός εμβέλειας.

«Μπορεί να μην έδειξαν το πλήρες φάσμα. Τα μοντέλα σε υπολογιστή υποδεικνύουν ότι μπορεί να χτυπήσει όλους αυτούς τους στόχους», συμπλήρωσε.

Οι αναλυτές πάντως παραμένουν σκεπτικοί για το αν η Β. Κορέα μπορεί να φτιάξει σε μικρογραφία ένα πυρηνικό όπλο το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτηθεί σε έναν τέτοιο πύραυλο. Ακόμη κι έτσι όμως, η δοκιμή είναι η τελευταία υπενθύμιση της αποτυχίας του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολιάζει ο Guardian.

Οι ΗΠΑ «απάντησαν» με στρατιωτικά γυμνάσια

Επειτα από την εκτόξευση του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου, οι ΗΠΑ «απάντησαν» πραγματοποιώντας στρατιωτικά γυμνάσια με στρατιωτικά πυρά, μαζί με τη Νότια Κορέα.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «απερίσκεπτη και επικίνδυνη» την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, η οποία θα την οδηγήσει σε «περαιτέρω απομόνωση».

Μια ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι στα γυμνάσια χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σε «χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας κατά μήκος της Ανατολικής Όχθης».

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτή την νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι αυτές οι δοκιμές – και αυτά τα όπλα – θωρακίζουν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», τόνισε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.

«Απειλώντας τον κόσμο, αυτά τα όπλα και αυτές οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω την Βόρεια Κορέα, εξασθενίσουν την οικονομία της και φτωχαίνουν τον πληθυσμό της», σημείωσε ακόμη.

Κατηγορούν Ρωσία και Κίνα

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι Κίνα και Ρωσία φέρουν μία «μοναδική και ειδική ευθύνη» για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα.

«Ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, η Κίνα και η Ρωσία φέρουν μια μοναδική και ειδική ευθύνη όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεξ Τίλερσον.

Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε.

Ν. Κορέα: Θα ετοιμάσουμε ανεξάρτητα μέτρα

Την ίδια ώρα, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα προετοιμάσει ανεξάρτητα μέτρα για να περιορίσει την πυρηνική απειλή που θέτει η Β. Κορέα.

«Παράλληλα με τις κοινές προσπάθειες για την αποτροπή της διάδοσης (της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας) θα προετοιμάσουμε ανεξάρτητα μέτρα για να την περιορίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Χαν Μιν-γκου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση