HomeHL-WorldΣυγκλονιστικές μαρτυρίες πυροσβεστών από την κόλαση του Πύργου Γκρένφελ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες πυροσβεστών από την κόλαση του Πύργου Γκρένφελ

Όσα δεν έγιναν γνωστά από τη μαύρη 14η Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πύρινη κόλαση στον Πύργο Γκρένφελ αναβιώνει στη «μικρή οθόνη» με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των πυροσβεστών να αφηγούνται τα όσα έζησαν την 14η Ιουνίου.

Σε ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί σήμερα από το βρετανικό δίκτυο «ITV», οι ήρωες της τραγωδίας δηλώνουν με δάκρυα στα μάτια ότι ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν για να σώσουν τους εγκλωβισμένους στο 24ωροφο κτίριο που έγινε στάχτη.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το τηλεοπτικό συνεργείο του ITV παρακολούθησε το δύσκολο έργο των πυροσβεστών επί ένα χρόνο κι ένα από τα μεγάλα κατορθώματά τους ήταν η διάσωση εκατοντάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων στον «Πύργο Γκρένφελ».

Εμφανώς συγκινημένος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου υποστηρίζει ότι οι πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες και πως δεν είχαν «καμία πρόθεση» να βγουν έξω μέχρι να απεγκλωβίσουν όλους όσους μπορούσαν.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 14 Ιουνίου προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων  εμφανίζεται στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ. Οι πυροσβέστες του Γκρένφελ δήλωσαν επίσης ότι ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν στην κόλαση κι ότι  αγωνίστηκαν απεγνωσμένα, με όλες τους τις δυνάμεις,για να διασώσουν όλους τους εγκλωβισμένους.

Ο διοικητής Ρίτσαρντ Γουέλς δήλωσε: «Αν θα κατέρρεε το κτίριο… κάθε άτομο, που ήταν μέσα σε αυτό το κτίριο ήταν πρόθυμο να χάσει τη ζωή του για να προσπαθήσει να σώσει τους άλλους. Κάθε άτομο».

Ο διοικητής Γουέλς ήταν ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς που έφτασαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας: «Αρχικά είχαμε έξι πυροσβεστικά. Στη συνέχεια, ζητήσαμε οκτώ, στη συνέχεια δέκα και μετά 15, 20 και 25», αφηγείται.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο. Η φωτιά άλλαζε πορεία, κινούνταν γρήγορα. Ακούγαμε ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια. Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν σήμα για βοήθεια. Ήταν τρομερό», προσθέτει.

«Βλέπαμε ανθρώπους να προσπαθούν να κατέβουν από την σκάλα. Βλέπαμε τους πυροσβέστες να ανεβαίνουν τη σκάλα που γέμιζε καπνό. Προτεραιότητά μας ήταν πραγματικά να φθάσουμε στα διαμερίσματα που ξέραμε ότι υπήρχαν μέσα άνθρωποι». Με τα λόγια αυτά, ο διοικητής Γκούλμπουρν περιγράφει τη σκηνή όπου «άνδρες, γυναίκες και παιδιά» προσπαθούν να βγουν από το κτίριο που είναι «πλήρως κατεστραμμένο».

Τα κατασκευαστικά λάθη και η τήρηση των κανονισμών πυροπροστασίας ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση