Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται φέτος η «κίνηση» των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, καθώς οι μεταβολές στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, η (μικρή) μείωση του ποσοστού των αριστούχων, η αποτυχία πολλών υποψηφίων σε μαθήματα – «κλειδιά» (όπως τα Μαθηματικά), ο υψηλός ανταγωνισμός στις περιζήτητες σχολές, αλλά και η δυνατότητα των μαθητών που εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα να δηλώσουν σχολές δύο πεδίων, «θολώνουν» το τοπίο. «Οι προτιμήσεις των υποψηφίων κρύβουν πάντα εκπλήξεις» επισημαίνουν οι «ειδικοί», που προβλέπουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πέντε επιστημονικά πεδία, αλλά και μεταξύ σχολών του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

«Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος υψηλότερη κατά 411 μόρια. Το γεγονός αυτό προδιαγράφει άνοδο των βάσεων, καθώς έχει αυξηθεί και το πλήθος των υποψηφίων. Η αύξηση θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα και μεγαλύτερη στις σχολές που κινούνται κάτω από τα 16.000 μόρια» λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας.

Ενδεικτικά, η Νομική Αθηνών αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 18.300 μόρια, το τμήμα Ψυχολογίας Αθηνών μεταξύ 17.800 και 18.000 μορίων και το τμήμα Ψυχολογίας Ρεθύμνου πάνω από τα 17.200 μόρια, ενώ στις υπόλοιπες περιζήτητες σχολές εκτιμάται ότι η άνοδος θα φθάσει τα 150 – 200 μόρια. Ωστόσο, σε σχολές που κινούνται συνήθως κάτω από τα 15.000 – 16.000 μόρια και κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας, αναμένονται μεγαλύτερες διακυμάνσεις (πάντα προς τα πάνω), της τάξης των 500 – 1.000 μορίων.

«Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι φέτος χαμηλότερη κατά 350 μόρια. Επιπλέον, έχουμε 663 λιγότερους μαθητές με 17000 μόρια και πάνω, σε σχέση με πέρυσι.  Επομένως, αναμένεται πτώση, που θα είναι ιδιαίτερα εμφανής σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. Εξαίρεση στον κανόνα αναμένεται να αποτελέσουν οι αρχιτεκτονικές σχολές, καθώς οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στο σχέδιο αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις σε υψηλά επίπεδα, ενώ ερωτηματικό παραμένουν οι κοινές σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών αναμένεται να διατηρηθούν στα συνηθισμένα επίπεδα (γύρω στα 19.100 μόρια στην Αθήνα, 19.000 στην Θεσσαλονίκη και 18.700 στο Ηράκλειο). «Στην Ιατρική έχουμε φέτος λιγότερους εισακτέους. Έτσι, προκύπτει άνοδος, λίγων δεκάδων μορίων. Ωστόσο, αναμένεται πτώση σε σχολές κάτω των 18.000 μορίων, από την οποία θα πρέπει να εξαιρέσουμε τα τμήματα Χημείας, που μπορούν φέτος να επιλεχθούν από υποψηφίους τόσο του δεύτερου, όσο και του τρίτου επιστημονικού πεδίου. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι… »προσγειώνεται» το Γεωπονικό».

Σημαντική άνοδος των βάσεων φαίνεται ότι θα υπάρξει και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, λόγω υπερδιπλασιασμού της ζήτησης, που θα φέρει «έκρηξη» στα Παιδαγωγικά Τμήματα και σε σχολές που κινήθηκαν πέρυσι κάτω από την βάση. Την ίδια ώρα, στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται κατακόρυφη πτώση, τόσο στα υψηλόβαθμα, όσο και στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα (κυρίως στην περιφέρεια). «Η πτώση θα είναι εντυπωσιακή σε όλες τις κλίμακες, καθώς η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι χαμηλότερη φέτος κατά 650 μόρια. Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν και στα τμήματα που είναι κοινά με το δεύτερο επιστημονικό πεδίο, όπου η εικόνα όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρη» καταλήγει ο κ. Χατζητέγας.

Γεράσιμος Κόντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση