HomeHL-GreeceΤσίπρας: Το 2021 θα είμαστε εκτός μνημονίων

Τσίπρας: Το 2021 θα είμαστε εκτός μνημονίων

«Θέλουμε ανεξάρτητη αλλά όχι ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη» είπε στον Alpha

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τα μνημόνια, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

«Προφανώς δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές, όμως η επανάκαμψη σταδιακά θα μετατραπεί σε νέες θέσεις εργασίας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Επιμένοντας στη γραμμή των πανηγυρισμών για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

«Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαν τον αλγόριθμο που έχουμε εμείς με την απόφαση της 15ης Ιουνίου και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε… Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται…» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σήμερα το ομόλογο μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάναμε ένα βήμα όμως δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους. Όμως δεν πανηγυρίζουμε».

Αν ο ασθενής παραμείνει κλινήρης θα έχουμε αποτύχει

Υπερεκτιμήσαμε την ποσοτική χαλάρωση σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των αγορών, ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χθεσινή εξέλιξη φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο του πανηγυρικού κλίματος για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα επιτόκια με τα οποία εκδόθηκε το νέο πενταετές ομόλογο θεωρήθηκαν έκπληξη απ’ όλα τα θετικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στο τέλος του προγράμματος, τότε θα κριθεί ότι ορθώς πράξαμε αν τα μέτρα πετύχουν. «Αν τα μέτρα δεν πετύχουν και ο ασθενής συνεχίσει να είναι κλινήρης, τότε θα έχουμε αποτύχει» είπε γελώντας ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «τζογάρει ποντάροντας στο μαύρο αλλά ευτυχώς για τη χώρα δεν έρχεται το μαύρο, έρχονται άλλα χρώματα».

«Δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς τη χώρα, την παραλάβαμε χρεοκοπημένη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι «σήμερα, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι δείκτες βελτιώνονται. Η ανεργία μειώνεται, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδυτές, βεβαίως υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που τραβάει κουπί…».

Το 2021, 200 χρόνια μετά την επανάσταση θα είμαστε εκτός μνημονίων

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την Ελλάδα που το 2021, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση θα είναι εκτός μνημονίων» αναφώνησε ο κ. Τσίπρας θέλοντας να δημιουργήσει το δικό του αφήγημα και την προσδοκία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

«Είναι μια τομή λοιπόν αυτό που έγινε χθες και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το αύριο» συμπέρανε.

«Πρώτα βλέπουμε αν υλοποιούν οι εταίροι τις δεσμεύσεις τους και η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα και τότε υλοποιούμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέροντας παλαιότερη θέση ότι αν οι δανειστές δεν μειώσουν το χρέος τότε η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Άλλο είναι να είσαι σε μια επιτροπεία τεχνοκρατών και άλλο είναι να σχεδιάζεις μόνος σου την πολιτική» πρόσθεσε.

«Η ψηλή φορολογία είναι ένας κορσές που δεν μας επιτρέπει να εκτοξεύσουμε και τα έσοδα» είπε ο κ. Τσίπρας, παραβλέποντας προφανώς ότι είναι η κυβέρνησή του που έχει επιλέξει το μείγμα της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται με το βάρος στην αύξηση των εσόδων και όχι στην μείωση των δαπανών.

«Μισό λεπτάκι να μην τρελαθούμε κιόλας. αυτοί μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ, αυτοί επιβάλλουν τους φόρους, μην κοροϊδευόμαστε κιόλας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θα έχουμε την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% θα έχουμε μείωση του φόρου αλληλεγγύης, θα έχουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Είναι οξύμωρο ότι έχουμε εδώ και τρία χρόνια μια εμμονή των δανειστών για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης».

Εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εγώ με βεβαιότητα θα σας πω ότι αν δεν είμασταν εμείς κυβέρνηση θα τα υπέγραφαν αμάσητα χωρίς αντίμετρα».

«Θέλουμε ανάπτυξη ώστε να μπορέσουμε αυτοδύναμα, αυτόνομα, ως αυτοδύναμη κυβέρνηση να δούμε πού θα το επιστρέψουμε αυτό το πλεόνασμα. Αυτό θα το έχουμε μόνο αν βγούμε απ’ το μνημόνιο».

«Το 2020 σας ανέφερα μια σειρά από ελαφρύνσεις στοχευμένες που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου: Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης εγώ σας είπα πλέον αυτών,τη δυνατότητα που θα έχουμε αν έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα ζητάγαμε απ’την κυρία Βελκουλέσκου τη γνώμη της γιατί έχουν πέσει επτά φορές έξω, επτά χρόνια έξω» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Όταν λοιπόν η ανάπτυξη το 2017 θα είναι 1,8% και το 2018 θα είναι πάω από 2,5% θα έχουμε πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα είναι πιο εύκολο να μην ενεργοποιηθούν οι κόφτες αλλά να ενεργοποιηθούν οι δότες πέρα από τα αντίμετρα, δηλαδή να δώσεις ενισχύσεις με επιστροφές φόρων σ’αυτούς που δώσανε περισσότερα»

«Παραλάβαμε ταμείο ελλειμματικό και γα πρώτη φορά έχουμε πλεόνασμα» είπε για τον ΕΦΚΑ και συνέχισε γελώντας: «Ο συνδυασμός του κοκτέιλ φόρων και εισφορών είναι πράγματι πολύ επιβαρυντικό».

«Εδώ όμως να μιλήσω με μεγάλη ειλικρίνεια: αν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές πρέπει να τις κάνουμε στη φορολογία. Να φανταστούμε ότι είμαστε σε ένα καράβι κι προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα μας. Κάποιοι είναι πιο μεγάλοι και πιο δυνατοί και κάποιοι είναι πιο αδύναμοι, οι πιο δυνατοί ήταν στο κατάστρωμα».

«Αν και κάποιες φορές κάποιες αποφάσεις μας χαλάνε και δεν μας βοηθάνε», είπε υπαινισσόμενος την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική φορολόγηση

«Όμως ξέρετε κ. Σρόιτερ ότι είναι ένας λαβύρινθος, ένα πολυδαίδαλο σύστημα για την απόκρυψη της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή είναι πολλαπλάσια απ’όσα μπαίνανε το προηγούμενο διάστημα.Είμαι ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων, είμαι ικανοποιημένος από τον καταλογισμό,δεν είμαι ικανοποιημένος από τον αριθμό των εσόδων ακόμη» υποστήριξε.

Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα, «το μεγάλο πάρτυ της φοροδιαφυγής σταμάτησε. Προφανώς εγώ δεν λέω ότι οι άνθρωποι άλλαξαν αλλά έχουμε μια κυβέρνηση που έχει την πολιτική βούληση»

Για τη συνέντευξή του στον Guardian

«Αν η σημερινή σας εμπειρία ήταν η εμπειρία του τότε, τι θα κάνατε διαφορετικά;» ρώτησε ο  παρουσιαστής του Alpha.«Κοιτάχτε κ. Σρόιτερ η ζωή δεν χτίζεται με τα αν. Έδωσα μια συνέντευξη, συζήτηση ήταν περισσότερο, που έγινε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια.Προσέξτε: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που δεν αντιμετώπισε κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και μετά.Βρεθήκαμε μπροστά στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

«Δεν περίμενα ότι θα αντιμετωπιστεί η μάχη του ελληνικού λαού με τόσο κυνισμό, αυτό το ομολογώ».

Ερωτηθείς τι θα έκανε σήμερα διαφορετικά με δεδομένη την παραδοχή του «όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς μετά Χριστόν προφήτης. Εγώ αυτό που θέλω να πω με ειλικρίνεια: Έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με αυτοπεποίθηση και πίστη για να μην ματαιώσω την προσδοκία ότι θα διαπραγματευτώ».

«Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή» παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αν είμασταν ψεύτες δεν θα κάναμε αυτόν τον δύσκολο συμβιβασμό».

«Εξαντλήσαμε το περιθώριο να κάνουμε έναν συμβιβασμό. Και πήγαμε σε εκλογές και είπαμε στον ελληνικό λαό: Τώρα διάλεξε ποιοι θα υλοποιήσουν αυτή τη συμφωνία, εμείς που είμαστε έντιμοι ή οι άλλοι που σε χρεοκόπησαν;» τόνισε.

«Σας ενοχλεί η λέξη ψεύτες;» ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και απάντησε: «Συγκρίνουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γενάρη του 2015 για τις οποίες ματώσαμε με αυτές που υλοποιούμε μετά. Όμως η μεγάλη τους αδυναμία είναι ότι δεν μπορούν να πείσουν ούτε έναν ότι δεν έχουμε εντιμότητα. Όμως αυτοί που μας κατηγορούν λεηλάτησαν τη χώρα…».

Για τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Τσίπρας απάντησε απλοϊκά: Αυτές οι εξαγγελίες ήταν πριν τις εκλογές, σε άλλο περιβάλλον» και επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Έχει την αίσθηση αυτό το σύστημα εξουσίας ότι η διακυβέρνηση της χώρας ανήκει σε αυτούς».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση