HomeΕΛΛΑΔΑΒενιζέλος: Ο Τσίπρας γλείφει, εκεί που έφτυνε

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας γλείφει, εκεί που έφτυνε

Συνέντευξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την «επιτυχή» προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές αποδόμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινή του συνέντευξη, εξηγώντας ότι η χώρα δανείστηκε πιο ακριβά σε σχέση με την ανάλογη προηγούμενη έξοδο, την άνοιξη του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Στο πολιτικό του σχόλιο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για πολιτική ανεντιμότητα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε: Αυτό που κάνει ο κ Τσίπρας είναι ότι ουσιαστικά ζητά συγγνώμη από τους Σαμαρο-Βενιζέλους, αλλά δεν έχει τη γενναιότητα να το κάνει. Το κάνει, αλλά δεν το βλέπει».

 «Ο κ Τσίπρας γλείφει εκεί που έφτυνε. Και το κάνει αργά και άτεχνα»

Σε συνέχεια της συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο κύριος Βενιζέλος, με αιχμηρό λόγο κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό, λέγοντας:«Ο κ Τσίπρας γλείφει εκεί που έφτυνε. Και το κάνει αργά και άτεχνα».

Μιλώντας με αριθμούς και αναλύσεις ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η έξοδος στις αγορές, την δεδομένη στιγμή, ήταν μια αποτυχία.

«Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σύντομα εκεί που βρισκόταν το 2014. Μακάρι να μην είχε μεσολαβήσει η περίοδος της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως η επιστροφή στα δεδομένα του 2014 απαιτεί τεράστια πρόσθετη προσπάθεια λόγω της ζημιάς που έγινε τα δυόμιση αυτά χρόνια. Απαιτεί επίσης αποδοχή της αλήθειας και μια συγνώμη τουλάχιστον από όσους επιχείρησαν να ευτελίσουν  και να συκοφαντήσουν τον αγώνα της προηγούμενης περιόδου.

Τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων». Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια,  εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία.

Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα  δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι. Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις,  ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

Επιπλέον η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου  χρέους, συμβολικά κρίσιμη.

Πέραν δε όλων αυτών, τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των  ομολόγων του 2014.

Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

Μιλώντας για το θέμα Βαρουφάκη ο κ Βενιζέλος είπε ότι οξύνεται το φαινόμενο με κάποιους που θέλουν να μιλήσουν, όπως και ο κ Γκαλμπρέιθ, γιατί αισθάνονται ενοχές και στην πραγματικότητα πρόκειται για συνεργάσιμους μάρτυρες. «Αποκαλύπτεται ότι περάσαμε ξυστά από την καταστροφή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ Βενιζέλο «το σχέδιο Βαρουφάκη ήταν απολύτως ένα κακό παράλληλο νόμισμα που θα μας οδηγούσε έξω από το ευρώ».

Ερωτηθείς αν θα ιδρύσει κόμμα απάντησε ότι δεν ασχολείται με τέτοια θέματα. Ο ρόλος μου είναι να σκέφτομαι και να προτείνω και αυτό λειτουργεί υποβοηθητικά για το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Σε άλλη ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ είπε ότι δεν θα γίνει Γεώργιος Μαύρος που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ούτε Γεώργιος Παπανδρέου που μπήκε κάποτε στα ψηφοδέλτια του Παπάγου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση