HomeHL-9«Ασπίδα» για τις μυοσκελετικές παθήσεις το κολύμπι

«Ασπίδα» για τις μυοσκελετικές παθήσεις το κολύμπι

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος, μιλά στο cretapost

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελεύθερο ή κρόουλ για τις ήπιες μορφές αρθρίτιδας, ύπτιο για εκείνους που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο ή χρόνια οσφυαλγία, πρόσθιο για την ισχιαλγία, την κύφωση και την σκολίωση και πεταλούδα για να γυμναστούν ο θώρακας, οι ώμοι, τα μπράτσα, οι πνεύμονες και η καρδιά. «Τα άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από το κολύμπι, αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της βλάβης, το χρονικό διάστημα που την έχουν και το σημείο του σώματος που πάσχει» εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος.

Η κολύμβηση και η υδρόβια αεροβική άσκηση λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθούν τους ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα, πόνους και τραυματισμούς, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, να αυξήσουν το εύρος της κίνησής τους και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους. «Ανάλογα με την πάθηση, ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής μπορούν να προτείνουν τρόπους κολύμβησης και ασκήσεις μέσα στο νερό, που θα κάνουν την επαφή με το υγρό στοιχείο πιο ευχάριστη, πιο ασφαλή και πιο ωφέλιμη» προσθέτει ο κ. Γουδέβενος, διευκρινίζοντας ότι κάθε στυλ κολύμβησης «ταιριάζει» με διαφορετικές μυοσκελετικές παθήσεις.

Ενδεικτικά, το ελεύθερο ή κρόουλ θεωρείται ιδανική άσκηση για ομάδες μυών του θώρακα, των ραχιαίων και των κοιλιακών και συνιστάται σε άτομα με ήπιες σπονδυλοαρθρίτιδες και οστεοαρθρίτιδες ή με μυοσυνδεσμικού τύπου οσφυαλγίες. Το ύπτιο προτείνεται σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, ιστορικό κάκωσης στα γόνατα και την ποδοκνημική ή χρόνια περιαρθρίτιδα ώμου, καθώς και σε όσους ταλαιπωρούνται από ήπιο αυχενικό σύνδρομο. Για άτομα με δύσκαμπτες αρθρώσεις, το πρόσθιο αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ενώ η πεταλούδα δεν ενδείκνυται για άτομα με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, παρά μόνο για εκείνους που θέλουν να γυμναστούν σε πολλά σημεία του σώματος, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του φυσιοθεραπευτή τους.

«Με αργή, ρυθμική και προοδευτικά αυξανόμενη προσπάθεια, μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα πολύ καλό και, φυσικά, δωρεάν πρόγραμμα θαλασσοθεραπείας» καταλήγει ο κ. Γουδέβενος.

Γεράσιμος Κόντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση