HomeΓΝΩΜΕΣΠορεία από το Κάστρο της θάλασσας στον τάφο Καζαντζάκη

Πορεία από το Κάστρο της θάλασσας στον τάφο Καζαντζάκη

Ο Νίκος Λυγερός για την εκδήλωση «Αναφορά στον Καζαντζάκη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 29 Ιουλίου 2017, στις 19:30 πρόκειται να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου εκδήλωση τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Καζαντζάκη».

Για την εκδήλωση ο Νίκος Λυγερός αναφέρει:

« Η Ασκητική εκδόθηκε το 1927, ο Νίκος Καζαντζάκης απεβίωσε το 1957. Αυτές οι δύο ημερομηνίες δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να γίνει μια επετειακή εκδήλωση στο Ηράκλειο αλλά αποτελούν σύμβολα για τον ελληνισμό και την Ανθρωπότητα αφού το έργο του Καζαντζάκη έχει αγγίξει πλήθος χωρών λόγω της εμβέλειάς του. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει ένας φόρος τιμής προς αυτόν τον άνθρωπο που ανέδειξε την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Ελληνισμό.

Η επιλογή της τοποθεσίας του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη είναι η αφετηρία της σκέψης για τον φόρο τιμής.

Η πορεία θα ξεκινά από το Κάστρο της Θάλασσας (Rocca a Mare) και θα ακολουθήσει μια πορεία με όλους τους συμμετέχοντες με μαύρα πουκάμισα έως τον τάφο του συγγραφέα.

Εκεί θα γίνουν απαγγελίες  αποσπασμάτων της Ασκητικής έως την αλλαγή του φωτός και την αρχή της νύχτας, όπου ο καθένας να ανάψει το κερί του για να τιμήσει το Ηράκλειο τον Νίκο Καζαντζάκη.

Με αυτόν τον τρόπο που θα βασιστεί στη συμμετοχή του λαού, θα δείξει το Ηράκλειο και όλη η Κρήτη ότι δεν ξεχνά τον άνθρωπό της. Η πορεία θα ακολουθήσει τα νοητικά σχήματα της ίδιας της Ασκητικής έτσι ώστε το έργο να είναι και το πνεύμα της όλης προσπάθειας για να φανεί στο τέλος και η υπέρβαση του όντος».

Διαφήμιση
Διαφήμιση