HomeΚΡΗΤΗΤέλος στην ομηρία χιλιάδων πρακτικά ασκούμενων στα ΙΕΚ

Τέλος στην ομηρία χιλιάδων πρακτικά ασκούμενων στα ΙΕΚ

Παρέμβαση από το ΕΚΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από επιστολή-παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάτων υπογράφηκε η ΚΥΑ  σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται τα  θέματα Επιδότησης και Ασφάλισης της Μαθητείας των σπουδαστών των Δημόσιων και  Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ).

Η επιστολή προς τα υπουργεία είχε αποσταλεί μετά από καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου γονέων πρακτικά ασκούμενων/ μαθητευόμενων σε Ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου τις ασφαλιστικές εισφορές κατά την πρακτική άσκηση των μαθητευόμενων επωμίζονταν οι ίδιοι. Σύμφωνα με την ΚΥΑ όχι μόνο διευθετήθηκε το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών αφού οι πρακτικά ασκούμενοι  ασφαλίζονται με πλήρη απασχόληση με τις ασφαλιστικές εισφορές να βαρύνουν τους εργοδότες και τους πρακτικά ασκούμενους, αλλά παράλληλα ρυθμίστηκε και το θέμα της αποζημιώσεις. Πλέον οι πρακτικά ασκούμενοι θα λαμβάνουν ως ημερήσια αποζημίωση για όσο διάστημα διαρκεί η πρακτική τους άσκηση το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ποσό που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η  απόφαση αυτή  δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες ωφελούμενους και τις οικογένειες τους, αφού πλέον οι πρακτικά ασκούμενοι  για όσο διάστημα διαρκεί η πρακτική τους άσκηση θα έχουν πλήρη Ιατροφαρμακευτική  κάλυψη και μισθό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση