HomeHL-9Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που … κρύβει οικολογικό μήνυμα

Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που … κρύβει οικολογικό μήνυμα

Βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χρειάστηκαν 10.000 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης για το γιγαντιαίο ψηφιδωτό που έφτιαξαν εθελοντές και ακτιβιστές της Greenpeace στην πλατεία Ελευθερίας, στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιεί το Rainbow Warrior.

Το εν λόγω ψηφιδωτό με το κρυμμένο οικολογικό μήνυμα έχει έντονα Κρητικό χαρακτήρα αφού είναι εμπνευσμένο από την περίφημη τοιχογραφία με τα δελφίνια της Κνωσού.

greenpeace1

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης, ενώ το πλοίο «Rainbow Warrior» που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και θα παραμείνει μέχρι και αύριο πριν να αναχωρήσει για τη Σύρο.

Η χρησιμοποίηση των 10.000 πλαστικών ποτηριών για την κατασκευή του ψηφιδωτού, δεν είναι τυχαία, καθώς όπως υπολογίζεται από τη Greenpeace, η ποσότητα αυτή καταλήγει στις χωματερές κάθε 15΄ στην Ελλάδα.

greenpeace2

Στη σχετική ανακοίνωση για την καμπάνια επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Η Greenpeace σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε τις πρώτες δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας στο Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος και θα συνεχίσει τις έρευνες τις επόμενες μέρες στο Αιγαίο.

Με την άφιξή του στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για την παρουσία μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες.

Οι πρώτες έρευνες έφεραν στο φως συγκεντρώσεις πλαστικών στα σημεία που επισκέφθηκε το πλοίο και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στο Αιγαίο, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα στη Σύρο την Δευτέρα 31 Ιουλίου.

“Είμαστε ένας λαός άρρηκτα συνδεδεμένος με τις θάλασσές μας και όμως η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικό μίας χρήσης, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη θάλασσα”, ανέφερε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

“Το Rainbow Warrior έγινε σημείο επαφής με χιλιάδες οικογένειες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν μία από τις μεγαλύτερες μορφές σπατάλης της σύγχρονης εποχής. Θα δουλέψουμε μαζί τους μέχρι η κουλτούρα της μίας χρήσης να γίνει παρελθόν” συμπλήρωσε ο Άλκης Καφετζής.

greenpeace3

Τα πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες στις θάλασσές μας, διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά, και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Η Κρήτη δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού – σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. – έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές ποσότητες πλαστικών στο βυθό περιοχών κοντά στο Ηράκλειο.

“Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από το πλαστικό είναι παγκόσμιο, αλλά και τοπικό. Η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση,” δήλωσε η Χριστίνα Ζέρη, ερευνήτρια του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που βρίσκεται στο Rainbow Warrior.

“Τα πλαστικά συσσωρεύονται κοντά στις βασικότερες πηγές τους που δεν είναι άλλες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όμως με τις δυνάμεις της φύσης ταξιδεύουν και μπορούμε να τα εντοπίσουμε, σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες, παντού. Το αποτύπωμα της εποχής μας είναι το πλαστικό και οι γεωλόγοι του μέλλοντος δίκαια θα τη χαρακτηρίσουν ως ‘πλαστικόκαινο’,” τόνισε η κ. Ζέρη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση