Η Ελλάδα κατέκτησε για ακόμα μία φορά την κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης. Η Εθνική Νέων Ανδρών έβγαλε στο παρκέ το αστείρευτο ταλέντο της, νίκησε πρώτα το άγχος της και στη συνέχεια το Ισραήλ με σκορ 65-56 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το Eurobasket U20, σε έναν συγκλονιστικό τελικό που διεξήχθη στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης.

Η «χρυσή» γενιά των Χαραλαμπόπουλου, Κόνιαρη, Φλιώνη, Δίπλαρου, Λούντζη, Καρρά, Μουράτου, Χρηστίδη, Σκουλίδα, Μιλιντίγιεβιτς, Τάταρη και Αγραβάνη κατέκτησε απόλυτα δίκαια το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλονΗ «χρυσή» γενιά των Χαραλαμπόπουλου, Κόνιαρη, Φλιώνη, Δίπλαρου, Λούντζη, Καρρά, Μουράτου, Χρηστίδη, Σκουλίδα, Μιλιντίγιεβιτς, Τάταρη και Αγραβάνη κατέκτησε απόλυτα δίκαια το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον, προκαλώντας τα δάκρυα χαράς του αρχιτέκτονα της επιτυχίας, Ηλία Παπαθεοδώρου.

 Κορυφαίος του τελικού ήταν ο Αντώνης Κόνιαρης, ο οποίος ξεκίνησε το ματς με 0/5 σουτ και τέλειωσε με 15 πόντους, ενώ 12 πόντους με τρομερή ενέργεια στην άμυνα σημείωσε ο Λούντζης. Στους 10 πόντους, αλλά με ισάριθμα ριμπάουντ και τεράστια προσφορά στο παρκέ σταμάτησε ο Χαραλαμπόπουλος.

Ο αγώνας

Η Ελλάδα μπήκε στο παρκέ «πνιγμένη» από το άγχος με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς πόντο στα πρώτα τέσσερα λεπτά και να σκοράρει με χουκ του Καρρά περίπου στο 6′, ενώ ακόμα και ο Χαραλαμπόπουλος αστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές. Οι Ισραηλινοί με δύο τρίποντα προηγήθηκαν 8-2 και ανάγκασαν τον Ηλία Παπαθεοδώρου να καλέσει τάιμ άουτ. Το Ισραήλ ξέφυγε ακόμα και με +12 (14-2) σημειώνοντας δύο ακόμα τρίποντα, ενώ η Εθνική με τον Χρηστίδη και τον Δίπλαρο μείωσε σε 14-6. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να χάνει με 16-9.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα έσφιξε στο βαθμό του τέλειου την άμυνά της και κράτησε το Ισραήλ χωρίς πόντο για περίπου επτά λεπτά. Με δύο τρίποντα του Λούντζη και ένα του Κόνιαρη προηγήθηκε για πρώτη φορά στον τελικό με σκορ 18-16 στο 17’. Παράλληλα, με τον Καρρά να σκοράρει μέσα από την ρακέτα και τον Κόνιαρη να «πυροβολεί» με σουτ τριών πόντων προηγήθηκε 23-22 και πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με σκορ 26-23, το οποίο διαμορφώθηκε με τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Εθνική κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και να φέρει στα μέτρα της το παιχνίδι. Δύο τρίποντα του Κόνιαρη και ένα του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου έφεραν το σκορ στο +12 (37-25), όμως οι Ισραηλινοί με ηγέτη τον Μπλατ, γιο του γνωστού προπονητή, Ντέιβιντ Μπλατ, έτρεξαν επί μέρους σκορ 8-2 και μείωσαν στο 39-33. Η Ελλάδα έφτασε και πάλι στο +10 (43-33), ενώ το Ισραήλ δεν παραδόθηκε και μείωσε ξανά το σκορ, φτάνοντας στο 45-41. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με ένα εκπληκτικό buzzer beater τρίποντο του Δίπλαρου από πολύ μακρινή απόσταση το οποίο ξεσήκωσε το κοινό στα «Δύο Αοράκια». Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα έφτασε στο τέταρτο δεκάλεπτο με… αέρα επτά πόντων (48-41).

Στο επίλογο η Εθνική έφτασε στο +9 (50-41) με δύο βολές του Λούντζη και στη συνέχεια ο Χρηστίδης έπαιξε κομβικό ρόλο χτυπώντας το Ισραήλ από το… ζωγραφιστό για το +10 (53-43). Η διαφορά μειώθηκε ελάχιστα, καθώς η Ελλάδα υπέπεσε σε αρκετά λάθη στο τέλος, όμως όλα είχαν κριθεί. Με διαχείριση του σκορ στο τέλος τα περιθώρια στένεψαν για το Ισραήλ, που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι παραπάνω από το να συμβιβαστεί με την ήττα. Έτσι, η Ελλάδα κατάκτησε την κορυφή του κόσμου με τον φωτεινό πίνακα στο κλειστό του Ηρακλείο να καταγράφει ως τελικό σκορ το 65-56.

Τα δεκάλεπτα: 9-16, 26-23, 48-41, 65-56.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): 
Λούντζης 12, Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 15 (3κλ), Φλιώνης 2, Καρράς 6, Σκουλίδας, Δίπλαρος 8, Αγραβάνης, Χρηστίδης 9, Χαραλαμπόπουλος 10 (10ρ, 4 α, 3κλ), Μουράτος 3, Τάταρης.

Ισραήλ (Κάτας): 
Άρτζι 7, Μπένι, Ρούινα, Μόσκοβιτς, Μπλατ 10, Χούμπερ 4, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Ναβόν 7, Κόπερμπεργκ 5, Νάτσια, Ζούσμαν 23.

Διαφήμιση
Διαφήμιση