HomeΥΓΕΙΑΜεγάλη έρευνα για την υγεία των Ελλήνων

Μεγάλη έρευνα για την υγεία των Ελλήνων

Η πρόληψη είναι γένους... θηλυκού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ψηλά στην ατζέντα της φροντίδας για τον εαυτό τους έχουν τα θέματα υγείας οι Ελληνίδες, σε αντίθεση με τους άνδρες. Ανάλογη θέση επιφυλάσσουν στην πρόληψη οι περισσότερο μορφωμένοι και εύποροι Έλληνες και Ελληνίδες.

Λιγότερο τσιγάρο και αλκοόλ και περισσότερη άσκηση και σωστή διατροφή υιοθετούν νέοι άνδρες και γυναίκες, στο ηλικιακό φάσμα 18 – 29 χρόνων. Στον αντίποδα, με λίγη άσκηση, λίγο ύπνο, πολύ τσιγάρο και στρες, βρίσκονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στην πιο παραγωγική τους ηλικία: από τα 30 έως τα 45 χρόνια τους. Κοινός παρονομαστής στη ζωή όλων όμως αποδεικνύεται η ανησυχία για την υγεία, των ίδιων και των οικογενειών τους, στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην αναζήτηση περίθαλψης, δημόσιας ή ιδιωτικής.

Πρόκειται για μερικά από τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας που εκπόνησε η ασφαλιστική εταιρία ΝΝ Ελλάς, για τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του πληθυσμού αλλά και για τη διαχείριση των ζητημάτων υγείας. Η έρευνα έγινε πανελλαδικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 60 ετών και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία IPSOS τo δεύτερο εξάμηνο του 2016. Δείτε ολοκληρωμένη την έρευνα

Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας είναι γένους…θηλυκού

Οι Ελληνίδες επισκέπτονται το γιατρό τους για προληπτικές εξετάσεις περισσότερο από ότι οι άνδρες, κατέδειξε η έρευνα. Το 35% των ανδρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν έχουν επισκεφθεί το γιατρό για διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Συνολικά, με βάση τις απαντήσεις του δείγματος, προκύπτει ότι το 72% υποβλήθηκε σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, και το 40% για περισσότερες από μια φορές. Σε ότι αφορά τις ιατρικές επισκέψεις, το 74% των ερωτώμενων πραγματοποίησε τουλάχιστον μία επίσκεψη και το 56% δύο ή και περισσότερες μέσα στον χρόνο.

Οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι σαφώς πιο ευαισθητοποιημένες γύρω από οτιδήποτε αφορά την υγεία τους, καθώς δηλώνουν ότι προβαίνουν πιο συχνά σε διαγνωστικές / προληπτικές εξετάσεις. Μόλις 22% των ερωτηθέντων γυναικών δεν υποβλήθηκε σε προληπτική εξέταση.

Οι Ελληνίδες καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ & καφέ από τους άνδρες, ωστόσο γυμνάζονται λιγότερο. Επιπλέον, δηλώνουν ξεκάθαρα την προτίμηση τους στις πιο υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά (44% οι γυναίκες – 34% οι άνδρες) και κάνουν μικρότερη κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και καπνού απ’ ότι το αντρικό φύλο. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε επειδή δεν τους έχει γίνει ακόμα συνήθεια, καταλήγουν να ασκούνται σημαντικά λιγότερο από τους άνδρες.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι τα άτομα που συγκαταλέγονται σε αδύναμα κοινωνικοοικονομικά στρώματα υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις υγείας λιγότερο συχνά από άτομα από υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Κατά τους ερευνητές, αυτό συνδέεται συχνά με την αυξανόμενη δυσκολία τους να καλύψουν το ανάλογο κόστος, στο βαθμό πχ που δεν διαθέτουν μια ιδιωτική ασφάλιση να το καλύπτει, ενώ είναι σημαντικό ότι δηλώνουν περισσότερο ανήσυχοι για την υγεία τους και την υγεία της οικογένειας τους.

Νέοι 18-29 Vs 30-45 ετών

H γενιά που μεγαλώνει μέσα στην κρίση μοιάζει να φέρνει και ένα νέο πρότυπο ζωής, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας. Φαίνεται ότι το κάπνισμα χάνει σταδιακά τους οπαδούς του στις νεότερες γενιές, καθώς μόνο το 29% δηλώνει ότι καπνίζει, ποσοστό που αγγίζει  το 40% στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα.

Η κατανάλωση καφέ στις ηλικίες 18-29 είναι αισθητά χαμηλότερη του μέσου όρου του πληθυσμού.

Τα άτομα της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 30 και 45 ετών δεν μοιάζει να φροντίζουν όσο θα έπρεπε τον εαυτό και την υγεία τους. Καπνίζουν πάνω από τον μέσο όρο του πληθυσμού και ασκούνται λιγότερο. Κοιμούνται λιγότερο από τους άλλους, (το 70% κάτω από 7 ώρες), και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ.

Παράλληλα, φαίνεται να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο καθημερινού άγχους και ενώ αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής τους δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινός, δεν φαίνονται ακόμα έτοιμοι για να ενεργοποιηθούν προκειμένου να τον αλλάξουν.

Το στρες, παράγοντας επιβάρυνσης της υγείας των Ελλήνων

Σύμφωνα με την έρευνα, οι  Έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα έναν άλλο σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής υγείας: το υψηλό στρες και τη συναισθηματική επιβάρυνση που αυτό προκαλεί.

Μόλις ένας στους 5 Έλληνες δηλώνει ευτυχισμένος ενώ, το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει την καθημερινότητα του εξαιρετικά αγχωτική.

Μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα ότι μόνο οι δύο στους δέκα δηλώνουν αισθάνονται ευτυχισμένοι στη ζωή τους, ενώ το 25% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι η ζωή τους είναι εξαιρετικά αγχωτική. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που δημιουργείται σήμερα, φαντάζει σχεδόν θετικό, ότι μόνο το 10% της κοινωνίας μοιάζει να «έχει χάσει τον ύπνο του» και να δηλώνει ότι έχει ιδιαίτερη δυσκολία να κοιμηθεί το βράδυ.

Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως ανησυχούν για την υγεία τους και της οικογένειας τους, καταδεικνύοντας την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης μιας αίσθησης ασφάλειας, μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας.

Πόσο συχνά και πού νοσηλεύονται οι Έλληνες

Σχεδόν ένας στους δέκα Έλληνες, (9%), δηλώνει  ότι νοσηλεύτηκε τουλάχιστον μία φορά στο νοσοκομείο μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ενδιαφέρον είναι ότι δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ή μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά ή ηλικιακά χαρακτηριστικά.

Το 16% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ιδιωτική ασφάλιση με μόλις το 7% να βασίζεται αποκλειστικά σ’ αυτήν. Παρά τη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς την ιδιωτική ασφάλιση, οι Έλληνες δηλώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους, (80%), ότι καλύπτουν τις όποιες δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης της οικογένειας τους μέσα από τη δημόσια ασφάλιση.

Από εκείνους που βασίζονται στη δημόσια ασφάλιση ένας στους δύο (49%) δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλισης η ικανοποίηση τείνει να είναι καθολική, καθώς εννιά στους δέκα, (90%), δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση