HomeHL-9Οι στιγμές του τρομερού σεισμού: «Ο κόσμος έτρεχε τρομαγμένος προς το βουνό»

Οι στιγμές του τρομερού σεισμού: «Ο κόσμος έτρεχε τρομαγμένος προς το βουνό»

Νεαρή ξενοδοχοϋπάλληλος από το Ηράκλειο περιγράφει όλα όσα βίωσε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το μέγεθός της μικρότητάς του. Η άνιση πάλη με τον «θυμό» της φύσης δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και έναν φόβο καθηλωτικό. Ενώ η Κως εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τον φονικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, οι μαρτυρίες εκείνων που έζησαν το «ξύπνημα» του Εγκέλαδου, προκαλούν δέος.

Μια νεαρή Ηρακλειώτισσα, που τους τελευταίους μήνες ζει στην Κω καθώς εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος καταθέτει το βίωμά της και τις αντιδράσεις των ανθρώπων.

«Κουβαλώντας κουβέρτες και μαξιλάρια έτρεχαν στο βουνό να σωθούν»

Σύμφωνα με το eparxies.gr η 27χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος τη στιγμή του σπιτιού κοιμόταν στο σπίτι της, το οποίο όπως λέει η ίδια βρίσκεται σε υψόμετρο, πάνω σε βουνό, σε μια περιοχή όπου δεν υπήρξαν ζημιές.

«Μετά τον πρώτο σεισμό και τον δεύτερο των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε, ακολούθησαν τις πρώτες ώρες άλλες 10-15 δονήσεις. Ο ήχος από τα τζάμια, τα ντουλάπια και τα αντικείμενα που έπεφταν κάτω, αλλά και το μεγάλο ταρακούνημα μας ξύπνησαν με άγριο τρόπο. Βγαίνοντας έξω από το σπίτι, αντίκρισα τον κόσμο που μεταφέρονταν από το κέντρο στο βουνό καθώς υπήρχε έντονος φόβος για τσουνάμι. Τρόμος ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια των ανθρώπων, ξένοι, παιδιά, όλοι ήταν σοκαρισμένοι, κρατούσαν στα χέρια μαξιλάρια και κουβέρτες! Ιδιαιτέρως οι τουρίστες, δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμούς και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν έχουν βιώσει ποτέ. Ο πανικός που επικρατούσε ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Κάποιοι μάλιστα έψαχναν καταφύγιο στο στρατόπεδο! »

«Εικόνες αποκάλυψης στο κέντρο που ήταν πλημμυρισμένο από τα νερά της θάλασσας»

Μετά το πρώτο σοκ, κανείς στην Κω δεν μπόρεσε να κοιμηθεί. Η νεαρή ξενοδοχοϋπάλληλος από το Ηράκλειο κατέβηκε στο κέντρο και η εικόνα που περιγράφει συγκλονίζει:

«Έκανα μια βόλτα να δω ιδίοις όμασι τι είχε γίνει. Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό γι’ αυτά που ένιωσα είναι ΄΄σοκ΄΄. Πλημμυρισμένο το κέντρο του οποίου οι δρόμοι ήταν κλειστοί, το λιμάνι κομμένο στα δύο. Μια καταστροφή! Ερείπια στον πεζόδρομο του Bar Street στο κέντρο, η στάθμη του νερού κάλυψε τον ποδηλατόδρομο και τον δρόμο. Κάτι σαν εικόνες… αποκάλυψης!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση