HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις εξελίξεις σχετικά με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Μετά το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα πανελλαδικά, που έβαλε ως στόχο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και την μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει έναν ελιγμό. Κάτω από την πίεση αυτού του οργανωμένου και πολύμορφου αγώνα, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους, επιβεβαιώνοντας ότι η τροπολογία (άρθρο 24 του νόμου 4479/2017) όχι μόνο δεν εξασφάλισε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν προσέφερε και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Ήδη έχουν απολυθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι και η καθαριότητα σε αρκετούς δήμους έχει παραδοθεί σε ιδιώτες, όπως ξεκάθαρα και επίμονα ζητά η ΝΔ αλλά και αρκετοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούνταν μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Δήμοι μέχρι τις 31/7/2017 να αιτηθούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την καθαριότητα, με την προϋπόθεση ότι η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Οι συμβασιούχοι θα απολυθούν μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων από το ΑΣΕΠ, άρα πιθανόν και νωρίτερα από το Μάρτη του 2018.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο, οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση μόνο για τη μέχρι τις 7/6/2017 προϋπηρεσία τους, χωρίς βεβαίως η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης το θέμα της πληρωμής για το διάστημα από 7/6/2017 (μέχρι εκείνη τη μέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των συμβασιούχων) μέχρι τη σύναψη των νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Είναι πεντακάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για μια ακόμα φορά  δεν λύνει το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει. Αντίθετα, το περιπλέκει και φέρει γι αυτό πλήρη την πολιτική ευθύνη. Επιβεβαιώνεται όμως και πάλι η σταθερή θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι, φιλολαϊκή λύση δίνει μόνο η μετατροπή των συμβάσεων ΟΛΩΝ των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου χωρίς επιβάρυνση των δημοτών (ανταποδοτικά τέλη) αλλά με κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο δήμο μας, η δημοτική αρχή αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάθε φορά που η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερνε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο (τουλάχιστον 3 φορές μέσα στο 2016 και 2017) και κατέθετε ψήφισμα που να απευθύνεται προς την κυβέρνηση και να ζητά την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, ουδέποτε συμφώνησαν! Μάλιστα, υιοθέτησαν πρόταση της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ η οποία ζητούσε απλά να πληρώνονται οι συμβασιούχοι κανονικά για όσο καιρό εργάζονται και να γίνουν προσλήψεις με ΑΣΕΠ. Πάνω-κάτω αυτό που νομοθέτησε η κυβέρνηση, δηλαδή τις -αργά η γρήγορα- απολύσεις των σημερινών εργαζομένων.

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου με πολλές καθυστερήσεις, πέρασε στις 19-7-2017 από την οικονομική επιτροπή και στις 20/7/2017 από έκτακτο ΔΣ η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου ώστε να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την υπογραφή νέων συμβάσεων των 88 συμβασιούχων.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις –παρά το ότι έγιναν πρόχειρα και βιαστικά- η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε για άλλη μια φορά να παρθεί απόφαση για τα παρακάτω:

  • Να μην επωμίζονται οι δημότες το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας με τα λεγόμενα «ανταποδοτικά τέλη». Οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν να πληρώνονται με κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να γίνει άμεσα τροποποίηση του ΟΕΥ ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες (πχ Πράσινο, Κοιμητήριο κλπ).
  • Ο νέος ΟΕΥ της διεύθυνσης καθαριότητας, να προβλέπει κατ’ ελάχιστον τόσες θέσεις, όσοι και οι σημερινοί εργαζόμενοι της διεύθυνσης, καθώς οι ανάγκες για προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι τεράστιες και καλύπτονται από 8μηνίτες, 2μηνίτες και εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία που μαζί με τους μόνιμους ξεπερνούν τους 150 και πάλι δεν βγαίνει η δουλειά. Αν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς και τη συνεχιζόμενη μνημονιακή απαγόρευση των προσλήψεων, τότε γίνεται επιτακτική η ανάγκη να ζητήσουμε πολύ περισσότερους από τους 72 που κατέληξε και πρότεινε η Δημοτική Αρχή.

Για τους συμβασιούχους η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί:

  • άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της νέας σύμβασης για ΟΛΟΥΣ
  • να εξασφαλιστεί η πληρωμή για όλο το διάστημα εργασίας τους.
  • να μην χαθούν τα ρεπό και οι άδειες που οφείλονται από το προηγούμενο διάστημα εργασίας.
  • μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Καμία απόλυση εργαζομένου.

Η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις (όπως και τα κόμματα που στηρίζουν – ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ) για μια ακόμα φορά κωφεύουν. Απορρίπτουν τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και συντάσσονται με την κυβερνητική γραμμή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απολύσεις, ιδιωτικοποίηση και αύξηση των δημοτικών τελών.

Μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος του αγώνα τόσο για τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας που θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τέλη για καθαριότητα, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και όχι μόνο, που, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, πρέπει να παλέψουν σαν μια γροθιά διεκδικώντας το αυτονόητο: ζωή με δουλειά, αξιοπρέπεια και δικαιώματα».           

Διαφήμιση
Διαφήμιση