HomeΚΡΗΤΗΗ «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις εξελίξεις στο Πολιτιστικό Κέντρο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις εξελίξεις στο Πολιτιστικό Κέντρο

Ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις εξελίξεις στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με όρους που να συμφέρουν τον λαό κι όχι τους εργολάβους».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Μπαράζ δηλώσεων και αρθρογραφίας τις τελευταίες μέρες για τα νέα δεδομένα στο ΠΣΚΗ όχι όμως από δημοτικές παρατάξεις, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε προσωπική βάση, από πρόσωπα που, τον όποιο ρόλο είχαν στη ΔΕΠΤΑΗ, τον είχαν ακριβώς ως εκπρόσωποι παρατάξεων και όχι ως άτομα. Το κυριότερο δε, με έωλα επιχειρήματα και φληναφήματα για τα δευτερεύοντα, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα μεγάλα ερωτήματα που αιωρούνται αναπάντητα εδώ και χρόνια, σχετικά με το ΠΣΚΗ.

Το ΚΚΕ, διαχρονικά, μέσα από τις παρατάξεις που στηρίζει στο Δήμο Ηρακλείου, υποστηρίζει  πως το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου είναι ένα αναγκαίο έργο για τον ηρακλειώτικο λαό. Θέλουμε να αποτελέσει ένα χώρο όπου θα μπορέσει να βρει στέγη η ερασιτεχνική λαϊκή δημιουργία και η ποιοτική τέχνη που ασφυκτιά μέσα στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση. Γι αυτό θέλουμε να ολοκληρωθεί, εξασφαλίζοντας όμως απαραίτητα το δημόσιο χαρακτήρα του, τόσο στην κατασκευή όσο και στην λειτουργία του, με λαϊκό έλεγχο σε όλα τα στάδια και με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

 Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει διασφαλιστεί (τόσο στην Α΄ φάση, όσο και τώρα στη Β΄, η οποία ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη). Το έργο με ευθύνη των δημοτικών αρχών (Κουράκη-Λαμπρινού) έχει αποκοπεί από την επίβλεψη του Δ.Σ. του Δ. Ηρακλείου και έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο και τη διαχείρισή του από τη ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε., όπου αλωνίζουν οι εργολάβοι με στόχο πάντα το κέρδος τους. Το αποτέλεσμα ως τώρα ήταν πληθώρα προβλημάτων, διαπιστωμένων σε πολλά πορίσματα των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών (ΣΕΔΕ κτλ). Επιπρόσθετα και ενώ η Β’ φάση έχει κολλήσει, είναι βέβαιο ότι με την πολιτική λογική των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών, αν και όποτε ολοκληρωθεί το ΠΣΚΗ, η λειτουργία του θα ανατεθεί στους ιδιώτες και άρα πάλι ο λαός θα πληρώνει (αν μπορεί) για να απολαμβάνει την όποια λειτουργία του.

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σε τίποτα δεν αλλάζουν την κατεύθυνση την οποία ακολουθούν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές. Είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει, με αποτέλεσμα το ΠΣΚΗ να έχει τελματώσει, οι εργολάβοι να θησαυρίζουν και ο ηρακλειώτικος λαός να πληρώνει τα σπασμένα. Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την προδιαγεγραμμένη πορεία του ΠΣΚΗ, καθώς αφήνουν ανέγγιχτο το πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας.

Το ΠΣΚΗ πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με όρους που να συμφέρουν τον λαό κι όχι τους εργολάβους. Λύση που συμφέρει το λαό για την ολοκλήρωση του ΠΣΚΗ είναι:

  • να φύγει το ΠΣΚΗ από τη διαχείριση της ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε.
  • να περάσει η επίβλεψη του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Ηρακλείου και στον πλήρη έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι ο κύριος του έργου.
  • να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση πόροι για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και της αποπληρωμής του δανείου του οποίου η εκταμίευση πρέπει να σταματήσει. Ούτε ένα ευρώ τόκο ή κεφάλαιο να μην επιβαρυνθούν οι δημότες!
  • να λειτουργήσει με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο για τους Ηρακλειώτες ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα σε αυτό και να είναι πραγματικά το σπίτι της τέχνης και του πολιτισμού, όπου θα βρίσκει έκφραση η ερασιτεχνική και λαϊκή δημιουργία.

Επί αυτών, τι έχουν να πουν οι διεκδικητές επαίνων από το λαό, όταν έχουν ήδη εισπράξει πολλούς από τους εργολάβους;

ΚΑΛΟΥΜΕ την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να επαγρυπνούν. Να μην ανεχτούν τις δημοτικές αρχές που του φορτώνουν κι άλλα βάρη για να εξυπηρετήσουν κι αυτοί το κεφάλαιο, όπως ακριβώς και οι κυβερνήσεις. Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, να παλέψουν για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Ηράκλειο 19-07-2017

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κασαπάκης Μιχάλης

Κοκοσάλη Μαρία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση