HomeΕΛΛΑΔΑΣτην Αργολίδα το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος

Στην Αργολίδα το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος

Μεταδίδεται μέσω κουνουπιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος εντοπίστηκε στην Αργολίδα.

Ο ασθενής, κάτοικος αγροτικής περιοχής της Αργολίδας, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Το διάστημα 2010-2014 είχαν καταγραφεί κρούσματα της συγκεκριμένης λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και το διάστημα 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα σε ανθρώπους στην Ελλάδα, λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη από τους επιστήμονες, η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. «Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κλπ, καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων υδάτων σε αυλές και μπαλκόνια.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση