HomeHL-WorldΗ Ευρώπη στις φλόγες: Σε πύρινο κλοιό πέντε χώρες

Η Ευρώπη στις φλόγες: Σε πύρινο κλοιό πέντε χώρες

Συνθήκες πρωτοφανούς ξηρασίας στη Γηραιά Ήπειρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται η ευρωπαϊκή ήπειρος, καθώς σε πέντε χώρες μαίνονται τεράστιες σε έκταση και καταστροφές πυρκαγιές, οι οποίες απειλούν κατοικημένες περιοχές και ανθρώπινες ζωές.

Πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε πολλές χώρες, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις Κροατία, Ιταλία, Γαλλία, Μαυροβούνιο και Πορτογαλία, η οποία πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην Κροατία, τουλάχιστον 12 μεγάλες πύρινα μέτωπα έχουν μετατρέψει το Σπλιτ σε κρανίου τόπο. Απροσδιόριστος αριθμός αυτοκινήτων έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και εμπορικά κέντρα εκκενώθηκαν από τους επισκέπτες και τους τουρίστες, για λόγους ασφαλείας.

Η φωτιά έχει κατακάψει πάνω από 11.200 στρέμματα, καθώς και πολλά σπίτια, ο αριθμός των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης. Οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ μεγάλες περιοχές στο Σπλιτ έχουν μείνει δίχως ηλεκτρισμό και νερό.

Croatia wildfire around Split

Μαυροβούνιο: Κινδύνευσαν 100 κατασκηνωτές

Στο Μαυροβούνιο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς χιλιάδες στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ κινδύνευσαν 100 κατασκηνωτές σε δασική περιοχή, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιχείρηση από το σημείο που πλησίαζε επικίνδυνα η πυρκαγιά.

Σε κατάσταση απόγνωσης η κυβέρνηση, ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις φωτιές που μαίνονται και είναι μεγαλύτερες των δυνάμεών της.

Firefighters try to control a forest fire at Lustica peninsula near Tivat

Γαλλία: Πύρινο μέτωπο μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Νίκαια

Στη Γαλλία ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Νίκαιας και απειλεί άμεσα τη γαλλική πόλη, καθώς έχει φτάσει στα 12 χιλιόμετρα από τα προάστιά της.

Η Γαλλία έχει πληγεί από μία ασυνήθιστη ζέστη και ξηρασία, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία. Πάνω από 300 στρέμματα δάσους κάηκαν στην περιοχή κοντά στην πόλη Καστανιέ, ενώ μεγάλη φωτιά μαίνεται και στην Κορσική.

People look at a forest fire in Castagniers near Nice

Ιταλία: Πύρινες «γλώσσες» κοντά στη Ρώμη

Στην Ιταλία, οι αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ακόμα και της εκκένωσης μέρος των προαστίων της Ρώμης, καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο στο δάσος που βρίσκεται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση, στην Όστια.

Οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, καθώς ολόκληρες κοινότητες έχουν παραδοθεί στις φλόγες και πολλές κατοικίες έχουν καεί ή απειλούνται. Σε παραλιακά θέρετρα, οι κάτοικοι έχουν μεταβεί στην παραλία, ενώ έχει καταρτιστεί σχέδιο εκκένωσης μέσω θαλάσσης.

rome

Οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός υπόπτου, ο οποίος ανακρίνεται.

Μεγάλες φωτιές έχουν ξεσπάσει και στην περιοχή της Καλαβρίας, ενώ στη Νάπολι ένα άτομο έχασε τη ζωή του, όταν ανέβηκε στην οροφή του σπιτιού του για να παρακολουθεί καλύτερα την πορεία της πυρκαγιάς.

Πορτογαλία: Για δεύτερη φορά στο έλεος της πύρινης λαίλαπας

Η Ιβηρική χερσόνησος πλήττεται για δεύτερη φορά από ένα σφοδρό κύμα αφρικανικής ζέστης, το οποίο έχει προκαλέσει συνθήκες απόλυτης ξηρασίας, με συνέπεια να ξεσπάσουν νέες μεγάλες πυρκαγιές, μετά την καταστροφή των προηγούμενων ημερών.

Από την Κυριακή επιχειρούν πάνω από 1.400 πυροσβέστες, με τη συνδρομή και εναέριων μέσων, ενώ οι αρχές περιμένουν την πτώση της θερμοκρασίας, προκειμένου να αποκτήσουν έναν σύμμαχο στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση